Hlavní obsah

Česko, Slovensko a Rakousko žádají po Německu konec hraničních kontrol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček spolu s kolegy ze Slovenska a Rakouska vyzval šéfa německého Spolkového sněmu Wolfganga Schäubleho, aby Německo zrušilo stálé kontroly na hranicích s Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. Trvalou ostrahu hranic s Českem a Tyrolskem obnovilo Německo kvůli nákaze koronavirem, brání se tímto způsobem zavlečení mutací do země.

Ilustrační foto

Článek

Od 14. února Německo považuje Českou republiku, většinu Tyrolska a také Slovensko za oblasti s výskytem mutací koronaviru. Zároveň vedle zpřísnění vstupních podmínek obnovilo stálé hraniční kontroly s Českem a Tyrolskem, aby si dodržování pravidel vynutilo.

Němci se bojí francouzského regionu Moselle stejně jako Česka, kontroly na hranice ale neposílají

Koronavirus

Za oblast s mutacemi nedávno označilo Německo také francouzský departement Moselle, stálé kontroly ale nezavedlo, ačkoli v regionu policie zvýšila dohled. A právě na nerovnováhu německého přístupu Vondráček spolu se slovenským kolegou Borisem Kollárem a rakouským protějškem Wolfgangem Sobotkou upozorňují.

„Rádi bychom zpochybnili srovnatelnost těchto opatření s těmi v jiných německých pohraničních regionech,“ napsali šéfové parlamentů. Uvedli, že stálé kontroly jsou v rozporu se společným cílem co nejvíce předcházet hospodářským dopadům pandemie.

Uzávěru podporuje už jen třetina Němců

Koronavirus

Německá vláda včetně kancléřky Angely Merkelové v minulých dnech odlišný postup na pomezí s Francií a na hranicích s Českem a Tyrolskem vysvětlovala odlišnou situací. Berlín zdůrazňuje, že o kontroly výslovně požádaly německé spolkové země Sasko s Bavorskem, kterým německý ministr vnitra Horst Seehofer vyhověl. Sársko a Porýní-Falc, které s francouzským departementem Moselle sousedí, kontroly nechtějí.

O obnovených kontrolách koncem února diskutovali němečtí poslanci. Rozpravu vyvolala opoziční Svobodná demokratická strana (FDP), která postup vlády kritizovala. Proti kontrolám se ohradila také Evropská komise, všechny výtky ale Berlín odmítl.

Neprojedete! Německo vrátilo od hranic už téměř 16 tisíc lidí

Evropa

Stále kontroly na hranicích s Českem a Tyrolskem potrvají přinejmenším do 17. března. Prodloužení kontrol lze ale očekávat i po tomto datu, neboť epidemická situace je zejména v Česku stále dramatická.

Reklama

Výběr článků

Načítám