Hlavní obsah

Česko bude muset přijmout mnohem více uprchlíků ze Sýrie a Eritreje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Víc než 1300 dalších běženců ze Sýrie a Eritreje by podle Evropské komise měla v příštích dvou letech přijmout Česká republika. Celkem by tak ČR podle představ komisařů měla přijmout přes 1800 uprchlíků.

Foto: Antonio Parrinello , Reuters

Migranti v sicilském přístavu Augusta

Článek

Komise chce pomoci Itálii a Řecku, které zápolí s masivní vlnou imigrantů připlouvajících přes Středozemní moře z Afriky. Ve středu proto navrhla, aby si členské země EU v příštích dvou letech přerozdělily 40 000 běženců, kteří do zmíněných dvou států dorazí. Na Česko spadá podíl 1328 azylantů.

Návrh kromě jiného počítá s unijním příspěvkem až 6000 eur (přes 160 000 korun) na jednoho azylanta.

Není to však jediné mimořádné přerozdělování. Komise navrhuje, aby se EU zavázala, že v příštích dvou letech přijme a přerozdělí si dalších 20 000 migrantů. Podle dřívějších informací by na ČR připadalo 525 uprchlíků. [celá zpráva]

Dohromady by tak Česko podle návrhu mělo přijmout 1853 běženců.

Jedná se zatím jen o návrhy, o kterých musí rozhodnout členské země. Souhlasit musí tzv. kvalifikovaná většina unijní osmadvacítky, tedy nejméně 16 zemí s alespoň 65 procenty obyvatelstva EU. Česká republika s kvótami nesouhlasí.

Sobotka: To není řešení

Odmítavý postoj ve středu zopakoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Balíček konkrétních návrhů a opatření, který dnes zveřejnila Evropská komise a který mimo jiné počítá s povinným přerozdělováním uprchlíků, nebere v potaz závěry dubnové Evropské rady. Zkušenosti z minulých let ukazují, že státy střední a východní Evropy včetně České republiky nejsou místem, se kterým by uprchlíci z Afriky a Blízkého východu chtěli spojit svoji budoucnost. Naopak pro uprchlíky z postsovětského prostoru jsme cílovou zemí. Povinné kvóty a přerozdělování uprchlíků bez ohledu na jejich vůli není dlouhodobě udržitelným řešením současné migrační krize,“ uvedl Sobotka.

Pouze český nesouhlas k odmítnutí kvót nestačí. Povinné přijímání uprchlíků se však nelíbí ještě několika dalším zemím, například Polsku. Výhrady vyslovil i francouzský premiér Manuel Valls.

Europarlament návrh kvót podpořil.

Krize na jihu Evropy

Středozemní moře jen za letošní rok podle odhadů překročilo přibližně 60 tisíc běženců.

Více než 1800 lidí zemřelo, což za dvacetinásobně víc než za stejné období vloni.

Loni získalo v zemích EU azyl přes 185 000 lidí. Ve srovnání s rokem 2013 to je nárůst skoro o polovinu, uvedl Eurostat. Nejvíce úspěšných žadatelů pocházelo z válkou zmítané Sýrie. 

ČR udělila azyl 765 osobám, většinou z Ukrajiny. Nejvíce uprchlíků přijalo Německo, Švédsko, Francie a Itálie, nejméně Estonsko, Lotyšsko a Chorvatsko.

Na světě je podle OSN v pohybu největší množství uprchlíků od konce druhé světové války. Příčinou jsou hlavně ozbrojené konflikty zuřící v prostoru od západního Pákistánu po africké Mali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám