Hlavní obsah

Češi se mohou dožít vyššího věku než ostatní Evropané, tvrdí WHO

Lidé narození v České republice mají naději dožít se vyššího věku než průměrný obyvatel Evropy. Vyplývá to ze zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) o stavu zdraví v Evropě. Celkově Evropané žijí podle WHO déle a zdravěji než v minulých letech, situace se ale nezlepšuje všude stejně. Rozdíly panují mezi různými evropskými státy, ale i v rámci jednotlivých zemí.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Češi mají podle zprávy WHO naději dožít se v průměru 78,77 roku, tedy téměř o celý rok více, než činí celoevropský průměr (77,83 roku). Rozdíl je přitom větší u mužů, kteří mají při narození v Česku naději dožít se 75,79 roku, zatímco průměr v Evropě činí jen 74,57 roku. Rozdíl mezi střední délkou života u žen v Česku a celoevropským průměrem je pouze 0,64 roku (81,7 roku v ČR oproti 81,06 v Evropě).

Celkově lidé v Evropě podle zprávy žijí v průměru o více než rok déle než ještě před pěti lety. Mezi zeměmi s nejvyšší nadějí dožití a nejnižší ale panuje propastný rozdíl: 11,5 roku.

Tři zabijáci 

K faktorům, které mohou v Evropě negativně ovlivnit pokrok v dosahování vyšší střední délky života, patří kouření, pití alkoholu a obezita. Míra kouření tabáku je v Evropě nejvyšší ze všech světových regionů, podle WHO kouří dokonce každý třetí Evropan nad 15 let. Nejvyšší na světě je v Evropě také míra pití alkoholu.

Polovina Evropanů trpí nadváhou a počet lidí s ní se zvyšuje. Od roku 2010 do roku 2016 se procento lidí s nadváhou zvýšilo z 55,9 na 58,7 procenta. „Ve většině zemí mělo nadváhu více mužů než žen, obezitou ale trpí více žen než mužů,“ stojí ve zprávě.

Do regionu Evropa WHO řadí 53 evropských zemí, ale i kavkazské republiky a státy Střední Asie. Celkem v tomto regionu žije 900 miliónů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám