Hlavní obsah

Nebýt západem řízené BIS, Praha a Moskva jsou přátelé, tvrdí Rossijskaja gazeta

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Na skandál okolo působení agentů ruské vojenské rozvědky GRU reagují i ruská média. Zprávu však nemají na titulních stranách a informace podávají tak, jak se to hodí Moskvě. Plyne to například z titulku článku agentury Interfax: „Česko dalo najevo, že Ruská federace neplánovala výbuch munice ve Vrběticích.“ Vládní list Rossijskaja gazeta z celé kauzy obvinil českou tajnou službu, kterou označil za východoevropskou filiálku americké CIA a britské MI6.

Foto: repro Interfax

Článek

Cílem západních rozvědek je podle listu Rossijskaja gazeta podnikat akce, které mají narušovat vztah Moskvy a Prahy. Česká Bezpečnostní a informační služba (BIS) jim vyhověla a potěšila je, protože zabránila oteplení vzájemných vztahů.

List zmiňuje, že měl vicepremiér Jan Hamáček jednat tento týden v Moskvě o dodávkách ruské vakcíny Sputnik V, z čehož sešlo. Hamáček sám přitom tvrdí, že šlo o zastírací manévr a cestu v plánu ve skutečnosti neměl.

Očima Saši Mitrofanova: John Hamachek a prezident v limbu

Podcasty a pořady

BIS podle novin dokonce trefila jednou ranou dvě mouchy. Kvůli výbuchu ve Vrběticích totiž bude z bezpečnostních důvodů vyřazen Rosatom z tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Zmiňuje, že ve hře zůstala americko-kanadská firma Westinghouse, přičemž pomíjí zapojení Jihokorejců a Francouzů.

Rossijskaja gazeta také zmiňuje, že BIS opakovaně upozorňovala na ruské nebezpečí a informovala o rekordním počtu ruských špionů v Praze. Vytahuje spor mezi BIS, který je podle listu pod vlivem Američanů a Britů, s českým prezidentem Milošem Zemanem. Zmiňuje, že Zeman chtěl od šéfa BIS Michala Koudelky zprávu o ruských aktivitách se jmény ruských agentů a jejich českých kontaktů, což mu bylo odmítnuto. Upozorňuje, že Zeman pětkrát odmítl jmenovat Koudelku generálem a BIS označil za čučkaře.

Hamáček očistil Rusko, naznačuje Interfax

Článek Interfaxu vychází z vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka, že podle vyšetřovací verze ruská rozvědka plánovala výbuch munice až poté, co bude dopravena do Bulharska. Předpokládá se, že munice měla vybuchnout 3. prosince, kdy došlo k druhému výbuchu ve Vrběticích.

Interfax doslova píše: „Česká policie se v současné době přiklání k verzi, podle níž ruské speciální služby v roce 2014 úmyslně neprovedly výbuch v muničním skladu na Moravě, uvedl šéf českého ministerstva vnitra Jan Hamáček.”

Agentura dodává, že kdyby vše šlo podle plánu a nedošlo k prvnímu výbuchu, byla by tou dobou munice už v Bulharsku.

Kdyby to vybuchlo v Bulharsku, tak je to zřejmě v pořádku

Interfax přitom nijak nezmiňuje, že byť měla nálož nastražená v České republice vybuchnout až v cizině, stále jde o nehoráznou akci, o teroristický útok provedený na cizím území.

Manipulativní titulek vytržený z kontextu nicméně očišťuje Rusko od tajné operace v ČR. Nastražení výbušniny na území ČR je zřejmě banalita, která nestojí ani za zmínku.

Hamáček k Vrběticím: Při prvním výbuchu něco selhalo, druhý byl podle plánu

Domácí

Text dále zmiňuje, že munice měla být určena pro bulharského obchodníka se zbraněmi Emiliana Gebreva. Toho se někdo pokusil v roce 2015 otrávit, zřejmě novičokem, ale Gebrev přežil. Bulharské úřady z otravy obvinily tři Rusy.

Interfax připomíná, že sklad, kde došlo k výbuchu, patřil Gebrevovi. Tvrdí, že munice měla jít na Ukrajinu, Gebrev ale trvá na tom, že po ruské anexi Krymu nikdy žádné zbraně na Ukrajinu neprodával přímo, ani nepřímo.

Bulharská stopa: otrava novičokem

Domácí

Bulharské společnosti ale dodávaly zbraně pro povstalce v Sýrii přes Ázerbájdžán a Saúdskou Arábii. Gebrev tvrdí, že jeho společnost Emco v tomto programu placeném z amerických peněz nefigurovala, ale bulharské ministerstvo zahraničí mu vydalo povolení vyvézt zbraně do Ázerbájdžánu krátce předtím, než se u něj 27. dubna projevily příznaky otravy, jak uvedla investigativní skupina Bellingcat 11. prosince 2019.

Výbuch měl souviset se zbraněmi pro Ukrajinu, Česko informuje spojence

Domácí

Zmíněno je i vyhoštění 18 ruských diplomatů, kteří podle Prahy pracovali pro ruskou rozvědku pod diplomatickým krytím.

Reklama

Výběr článků

Načítám