Hlavní obsah

Češi měří homosexuálním azylantům průtok krve v penisu, kritizuje EU úřady

Právo, Novinky, jfk, rei
Brusel
Aktualizováno

Agentura Evropské unie pro základní práva (FRA) obvinila české úřady z porušení evropské charty základních práv. Úřady žadatelům o azyl, kteří se hlásí k homosexuální orientaci, provádějí falometrii, tedy měření průtoku krve v penisu při konfrontaci se sexuálními výjevy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Agentura to kvalifikuje jako ponižující zacházení a porušení práva na soukromí. Úřad se odvolává na prohlášení ministerstva vnitra ČR, které uvedlo, že žadatelé o azyl, kteří o sobě tvrdí, že jsou homosexuálové, „by mohli podstoupit falometrii, objeví-li se nesrovnalosti v jejich výpovědi“.

Podle šéfa azylového a migračního odboru ministerstva vnitra ČR Tomáše Haišmana je falometrie sice českými imigračními úřady využívána, ovšem jen ve výjimečných případech a vždy se souhlasem testovaného. „Těch případů, kdy byla metoda použita, je do deseti za posledních deset let,“ uvedl Haišman.

FRA praxi odhalila během soudního procesu íránského azylanta v Německu, který prohlašuje, že je gay, a na metodu si stěžoval.

FRA: U perzekvovaných je to zvlášť nevhodné

České úřady postup používají k prokázání homosexuality u lidí, kteří svou odlišnou sexuální orientaci uvádějí jako důvod pro svou žádost o udělení azylu s tím, že jim v jejich zemi hrozí perzekuce. „Pokud existují důvodné pochybnosti, zda o své sexuální orientaci vypovídají pravdu, pak lze tuto metodu použít. Ovšem žadatel může test odmítnout,“ dodal Haišman.

Podle FRA ale test může být zvlášť nevhodný právě v případě lidí, kteří o azyl žádají proto, že byli ve své vlasti kvůli sexuální orientaci perzekvováni. Agentura argumentuje, že v těchto lidech je přirozená nedůvěra vůči úřednickým praktikám. Kritici testů navíc tvrdí, že jimi neprojdou bisexuálové.

Poradkyně: Klienti z toho byli v šoku

„Měla jsem tři klienty, kteří to v rámci azylové procedury podstoupili,“ řekla Právu Petra Khollová z Organizace pro pomoc uprchlíkům . „Jedním byla žena z Kamerunu, která o tom nijak zvlášť nemluvila, i když ani pro ni to asi nebylo nic příjemného. Další dva mužští klienti z Iránu, ti byli hodně v šoku,“ podotkla Khollová.

Žadatele prý zaskočil způsob vyšetření, s nímž nepočítali. „Rozhodně na to nebyli připraveni. Oni podepsali souhlas s tím, že podstoupí vyšetření, které potvrdí jejich deklarovanou homosexualitu, ale netušili, o co přesně půjde,“ dodala Khollová s tím, že azyl nakonec všichni tři klienti dostali.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky byl ve všech případech, kdy vyšetření odlišnou sexuální orientaci prokázalo, žadatelům azyl udělen. „Opravdu se musí jednat o osoby ze zemí, které homosexualitu tvrdě trestají,“ uvedl.

Šlo podle něj zejména o osoby z oblastí, kde je aplikováno islámské právo šaría, případně ze zemí se silným vlivem islámu, který se na osoby s odlišnou sexuální orientací dívá velmi kriticky a přísně tuto odlišnost trestá. Jako příklad Řepka uvedl Írán, Sýrii, Egypt, Ázerbajdžán, Nigérii nebo Kamerun.

Sexuolog: falometrie je jen pomocné vyšetření

Podle sexuologa Petra Weise je falometrie jen pomocným vyšetřením, bez něhož se komplexní sexuologické vyšetření může obejít. „Je to ale jediná přístrojová metoda, která je v této oblasti použitelná. Mimochodem jde o český vynález profesora (Kurta) Freunda z 50. let. Od té doby je už celosvětově rozšířená,“ podotkl Weiss.

„Falometrie sama o sobě nemůže podat konečnou zprávu o sexuální orientaci dotyčného,“ řekl Právu sexuolog.

Obdobné vyšetření se podle něj využívá i u žen pod názvem vaginopletysmografie (VPG). „Měří se při ní prokrvení tkání v pochvě, ovšem u žen je to méně spolehlivá metoda,“ dodal Weis.

Evropská charta stanovuje, že žadatelé o azyl nemohou být v principu nuceni podstoupit test bez písemného souhlasu, a aniž by byli s technickým postupem detailně obeznámeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám