Hlavní obsah

Češi jsou ve stíhání korupce před námi, komentují Rathovo odsouzení na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou ve stíhání korupce před Slováky. Alespoň si to myslí slovenský Denník N, který takto ve čtvrtek okomentoval odsouzení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Server Denníku N si v té souvislosti všímá také kauz Nagyová a Pandury.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath se proti rozsudku odvolal

Článek

„Nekompromisní stíhání úplatků je v současnosti tím, co Česko na míle vzdaluje od Slovenska,“ konstatuje zpravodajský web.

Rath přitom podle Denníku N vyzkoušel před soudem téměř vše. „Svůj případ označil za politický monstrproces, snažil se hledat různé procesní chyby nebo tvrdil, že si na něm žalobci budují kariéru,“ zhodnotil Rathovu kauzu.

David Rath v Hostivici u Prahy komentuje rozsudek krajského soudu. Archivní videoVideo: Novinky

Denník N upozornil, že případ ještě nekončí, protože se odsouzený exhejtman odvolal k soudu vyšší instance. „I tak je rozsudek přelomový. Rath se stal prvním vrcholným politikem v Česku, v jehož případě soudy konstatovaly, že přijímal úplatky. Až doposud byli za korupci odsouzeni pouze politici na regionální úrovni,“ konstatoval web.

O rozsudku ve čtvrtek informovaly všechny slovenské zpravodajské servery i televize. Server hnonline.sk připomíná, že Rath svou vinu od začátku popírá, internetové stránky pravda.sk zase upozornily, že Rath dopředu avizoval, že se odvolá. „K soudu nepřišel. Rozsudek padl i bez jeho přítomnosti,“ píše server.

Zpravodajský web televize Markíza si kromě dalšího všímá i toho, že Rathovi propadne majetek v hodnotě několika miliónů korun. Server topky.sk hlásá už v titulku „Češi potrestali zkorumpovaného politika: Rath dostal osm let natvrdo.“

O odsouzení Ratha informovala i americká agentura AP. Kromě jiného připomněla, že byl zadržen před třemi lety, kdy současně působil jako hejtman a poslanec. Zprávu od agentury převzala také televize ABC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám