Hlavní obsah

Jsem rád, že byl zrušen trest smrti, komentoval rozsudek Rath

Právo, bja
Aktualizováno

Bývalý středočeský hejtman a někdejší poslanec David Rath, který byl za korupci ve čtvrtek odsouzen na 8,5 roku do vězení a peněžitému trestu cca 20 miliónů korun, je rád, že byl zrušen trest smrti. Zároveň oznámil, že se odvolá, a osvětlil, proč se neúčastnil vynesení rozsudku. Od zdroje blízkého soudu prý věděl, že bude odsouzen, ale původně počítal s odnětím svobody až na deset let.

David Rath v Hostivici u Prahy komentuje rozsudek krajského soudu. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

„Popravdě jsem rád, že není trest smrti, protože bych ho určitě dostal,” konstatoval bývalý hejtman.

Jinak Rath přijal rozsudek s klidem. Bývalý hejtman mnohé překvapil svým rozhodnutím nedostavit se k soudu na vynesení závěrečného rozsudku. „Měl jsem na dnešek objednané pacienty a ti jsou pro mě důležitější než soud, jehož rozhodnutí jsem už znal,“ zdůvodnil svoji nepřítomnost Rath.

Na tiskové konferenci potvrdil, že od zdroje blízkého soudu už dopředu věděl, že má být odsouzen. Původně počítal s deseti lety, ale ani 8,5 roku nepovažuje za výhru. „Je to, jako by vám někdo místo obou očí vypíchl jenom jedno a půl,“ okomentoval výši trestu Rath.

„Dostáváme se do zvláštní státní sféry, kdy soud zabavuje cizí majetek,“ rozohnil se Rath. „Soud nechal propadnout majetek mého otce, u kterého se nepovedlo prokázat, že se nejedná o majetek mého otce,“ dovysvětlil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lékař David Rath. Před vynesením rozsudku prohlásil, že dá před soudem přednost pacientům. Po vynesení rozsudku uspořádal v Hostivici tiskovou konferenci, kam přišel v lékařském plášti, kolem krku stetoskop.

Exhejtman stále tvrdí, že je nevinný a soud je pouze politický proces, který jej má zdiskreditovat. Jeho advokátka se odvolala.

Za strůjce tohoto procesu označil exministra Jana Kubiceho a jeho pracovníky a  exministra Jiřího Pospíšila. Hodlá dál bojovat a rozhodně prý neuvažuje o útěku do zahraničí.

Rath s novináři mluvil klidně, působil lehce zklamaně, ale pořád mu nechyběla ironie.

Obhájkyně Davida Ratha po vynesení rozsudkuVideo: Novinky

Anketa

Je trest pro Davida Ratha 8,5 roku vězení a propadnutí zabaveného majetku adekvátní?
Ano
70,5 %
Ne
29,5 %
Celkem hlasovalo 16573 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám