Hlavní obsah

Černá Hora přistoupila k NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Premiér Černé Hory Milo Djukanović a ministři zahraničí zemí NATO podepsali ve čtvrtek v Bruselu protokol o přistoupení země k alianci. Nyní začíná ratifikační proces ve státech aliance, na jehož konci by se Černá Hora měla stát 29. členem aliance. Už nyní se ale její zástupci mohou jako pozorovatelé účastnit všech jednání bloku.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Černohorský premiér Milo Djukanović na zasedání a NATO

Článek

„Je to významný den pro Černou Horu i pro alianci,” prohlásil po podpisu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Ratifikační proces je podle něj zcela v rukou členských zemí. Připomněl, že při posledním rozšiřování trvala ratifikace přibližně rok. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nečeká, že by měl být v ČR ratifikační proces složitý. „Myslím, že to je úspěch Černé Hory, ukázka toho, že dokázala poměrně soustavně o členství usilovat,” komentoval přistoupení. Ocenil také, že politické reprezentaci se v Černé Hoře podařilo udržet poměrně vysokou podporu pro vstup do NATO.

Stoltenberg zdůraznil, že Černá Hora už přispívá k operacím NATO i EU a také se výrazně reformuje. Členství v alianci jí umožní vytvářet alianční politiku, přinese stabilitu a prosperitu na Balkán. „A je to jasný signál, že dveře do NATO zůstávají otevřené pro země, které sdílejí a podporují naše hodnoty,” řekl s tím, že čeká pokračování reforem v zemi.

Premiér Djukanović si je podle svých slov vědom, že dnešek je pro jeho zemi začátkem cesty a bude potřeba dál tvrdě pracovat na reformách v oblastech, jako je vláda práva či boj s korupcí a organizovaným zločinem: „Věřím, že dnešek je přesvědčivým důkazem, že Černá Hora se před deseti lety rozhodla dobře. Že si vybrala dobrou cestu rozvoje a tvrdě pracovala.”

Související téma:

Foto: Novinky

.

Přistoupení Černé Hory k NATO bude prvním rozšířením Severoatlantické aliance od roku 2009, kdy do organizace vstoupily Albánie a Chorvatsko. Proti vstupu Černé hory do NATO má námitky Rusko. Představitelé NATO ale zdůrazňují, že podobné rozhodnutí je jen věcí té země, která chce do „otevřených dveří” aliance vstoupit. Zájem o členství má i Gruzie, Makedonie a Bosna a Hercegovina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám