Hlavní obsah

Čechy čekají krev, pot a slzy, píše list Die Presse

Vídeň

Podle rakouského deníku Die Presse čekají obyvatele České republiky za vlády Petra Nečase "krev, pot a slzy". List vypočítává reformy, které má kabinet v plánu. Poznamenává, že nejdůležitější ministerstva si zajistila TOP 09 a varuje před nevypočitatelností Věcí veřejných.

Foto: Petr Horník , Právo

Čechům pod Nečasem zmrzne úsměv na rtech, tvrdí rakouský list.

Článek

Churchillova legendární slova burcující Brity k válce proti Německu o "krvi, potu a slzách" zmínil deník v souvislosti s tím, že Nečas šel při svém jmenování premiérem na Hrad pěšky Nerudovou ulicí, přičemž se mohl docela zapotit.

Deník vypočítává, že vláda má v plánu daňovou, zdravotní a důchodovou reformu a zavedení školného. Podle něj rok 2011 bude "velký koncert" plný škrtů. "To by mohlo být míněno symbolicky. Přece neslibují (ministři) obyvatelstvu nic jiného než krev, pot a slzy," napsal Die Presse.

Problémy s VV

List připomíná, že trojkoalice ODS, TOP 09 a VV může v parlamentu stavět na zatím nejsilnější podpoře 118 hlasů, jakou česká vláda vůbec kdy měla. To ale podle listu nemusí ještě nic znamenat.

Johnova strana Věci veřejné se při koaličních rozhovorech vícekrát postarala o "malé výbuchy", což neudivuje, protože se jedná o politické nováčky, píše deník. Skutečně podle něj při jednání o vládě zabodovala TOP 09 s "tahounem" Karlem Schwarzenbergem a zajistila si v kabinetu nejdůležitější posty.

Největší moc podle Die Presse bude mít ministr financí Miroslav Kalousek, který je "vlastně šéf strany" TOP 09. Právě on by se mohl před příštími volbami představit jako reformátor, který zemi zajistil do budoucna.

Zahraniční investoři si od nové vlády podle Die Presse slibují tři věci: "energický boj proti kvetoucí korupci, férové a doložitelné vypisování státních zakázek a pokud možno co nejrychlejší zavedení eura". Poslední bod bude možný, pokud se vládě podaří snížit deficit. "Ale před rokem 2015 není na euro v Česku ani pomyšlení," uzavírá deník.

Schwarzenberg nemá pochopení pro odmítání Temelína 

Na jiném místě v listu se Die Presse zmiňuje o záměru české vlády dostavět bloky temelínské jaderné elektrárny. Připomíná, že "jinak Rakousku zvlášť nakloněný" ministr zahraničí Schwarzenberg měl v minulosti pro rakouské protesty proti Temelínu jen malé pochopení.

Pro Vídeň příjemnější roli by prý kníže mohl hrát ve smíšené komisi historiků, která se má zabývat poválečnou historií. "Schwarzenberg je jeden z mála českých politiků, kteří vyhnání také tak nazývají a nebagatelizují ho označením odsun," poznamenává Die Presse.

Reklama

Výběr článků

Načítám