Hlavní obsah

Část Arktidy je naše. Rusko požádalo OSN o uznání nároků

– Moskva

Rusko znovu požádalo OSN o uznání svých nároků na část Arktidy bohaté na nerostné suroviny. S odkazem na ruské ministerstvo zahraničí o tom v úterý informovala agentura RIA Novosti. Moskva tvrdí, že především dva horské hřbety pod hladinou Severního ledového oceánu jsou prodloužením ruského kontinentálního šelfu směrem k Severnímu pólu.

Foto: Profimedia.cz

Severní ledový oceán

Článek

Rusové si nárokují podmořské hřbety Lomonosovův a Mendělejevův. Svůj nárok vznesli po deseti letech komplexního výzkumu, uvedla ruská agentura.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nárok vymezující vnější hranice (ruského) kontinentálního šelfu v Severním ledovém oceánu se zakládá na vědeckém zjištění, že podmořské hřbety ve střední části Arktidy, mezi nimi Lomonosovův a Mendělejevův hřbet a výšiny Alfa a Čukotské, stejně jako oceánské sníženiny Podvodnikovova a Čukotská mezi nimi, mají kontinentální charakter,“ uvedla ruská diplomacie v oficiálním prohlášení.

Rusové proto tvrdí, že mají právo oblast ekonomicky využívat. Celkem si nárokují 1,2 miliónu kilometrů čtverečních.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Spor se týkal území vyznačeného na mapě červenou barvou v dolní části.

Odhaduje se, že se na Arktidě může nacházet až čtvrtina světových zásob ropy a zemního plynu. Její široké oblasti jsou přitom s tajícím polárním ledem stále víc přístupné. Na region si ovšem činí nárok také Norsko, Dánsko, USA a Kanada.

Rusové svou žádost v OSN předkládají podruhé. Poprvé mu ji organizace v roce 2002 vrátila kvůli nedostatku důkazů. Moskva od té doby vyslala k Severnímu pólu expedice, z nichž jedna zanechala na dně schránku s ruskou vlajkou a posílila vojenskou přítomnost v regionu. Loni ruští vojáci poprvé v historii podnikli v oblasti Severního pólu cvičný bojový výsadek. [celá zpráva]

Moskva doufá, že komise OSN její nový požadavek začne posuzovat ještě v letošním roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám