Hlavní obsah

Ruská armáda poprvé v historii provedla cvičný bojový výsadek na severním pólu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské letectvo provedlo v úterý výsadek na plovoucím ledovci v Severním ledovém oceánu poblíž severního pólu. Je to poprvé v moderních ruských dějinách, co ruští vojáci stanuli v těchto místech. Informovala o tom agentura ITAR-TASS.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle sdělení ruského ministerstva obrany skupina zhruba 50 parašutistů nebyla plně vyzbrojena, vojáci měli jen dýky a lovecké pušky pro ochranu před polárními dravci. U ruské polární stanice Barneo v blízkosti pólu je vysadil armádní dopravní letoun IL-76.

„Přistání na severním pólu je další zkouškou operace v extrémních klimatických podmínkách. Muži provedou cvičnou záchrannou operaci, při níž budou hledat a evakuovat fiktivní zraněné polární výzkumníky a posádku letounu,“ řekl ITAR-TASSu mluvčí ruských leteckých sil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruská driftující polární stanice Barneo se na jaře opět uvádí do provozu na 89. stupni severní šířky, zhruba 100 kilometrů od severního pólu. Základna má přistávací plochu pro lehké transportní letouny Antonov Am-74 a helikoptéry Mil Mi-8.

Rusové chtějí v oblasti těžit suroviny

Okázalá akce navazuje na výsadek z poloviny března, kdy ruští vojáci přistáli i s technikou na ostrově Kotělnyj v Severním ledovém oceánu. Prapor 350 ruských výsadkářů provedl úspěšný seskok z letounů IL-76 a patnáct minut později následoval shoz zásob a vojenské techniky za pomoci speciálních řiditelných padáků. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Kotělnyj

Akce mají potvrdit ruské ambice v polárních oblastech, které znásobují vyhlídky na lukrativní těžbu ropy a zemního plynu v severských vodách. V Arktidě se údajně nachází asi 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zásob zemního plynu.

Nároky na region vznášejí kromě Ruska i Kanada, USA, Norsko a Dánsko.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Spor se týkal území vyznačeného na mapě červenou barvou v dolní části.

Rusko do polárních krajů vysílá také své geografy, aby zmapovali hranice ruských teritoriálních vod. Armáda na odlehlých ostrovech buduje vojenská letiště, předmětem ruského zájmu jsou i podmořské prostory a severské ledovce.

Minulý víkend přímo na severním pólu delegace ruských popů vztyčila pravoslavný kříž.

Prezident Vladimir Putin koncem loňského roku ohlásil, že Rusko v roce 2014 vytvoří nové vojenské útvary a rozmístí je přednostně na severu země a v Arktidě. Moskva tu hodlá obnovit vojenské základny zanedbané po rozpadu SSSR počátkem 90. let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám