Hlavní obsah

Bývalý student ze Sýrie plánoval v Německu teroristické útoky

Bývalý student Technické univerzity v Darmstadtu, 36letý Syřan plánoval v Německu teroristické útoky, uvedli v pátek tamní vyšetřovatelé. V jeho zabaveném počítači se nalezly plány na výrobu bomby a tlumiče, sdělila mluvčí státního zastupitelství Nadja Niesenová.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zvláštní jednotka německé policie

Článek

Syřana, který se vzdělával v rámci doktorandského studia, zadržela policie už v únoru, od té doby je ve vazbě. Muž čelí podezření, že chtěl "pomocí výbušniny či zbraní spáchat útok s radikálně islamistickým motivem vůči lidem žijícím v Německu".

Kromě přípravy atentátu čelí Syřan i dalšímu obvinění. Generální státní zastupitelství, které se věnuje závažné trestné činnosti včetně terorismu, ho vyšetřuje kvůli podezření z propagace teroristické organizace Islámský stát.

Podle vyšetřovatelů měl zveřejnit na své facebookové stránce devítiminutové video s propagandou Islámského státu a také zakázanou vlajku této teroristické organizace. Kvůli tomu skončil před časem ve vazbě. Soudci ale tehdy rozhodli, že není důvod, aby v ní nadále setrvával, muž byl proto propuštěn. Technická univerzita ovšem vzápětí doktorandské studium Syřanovi zrušila.

Reklama

Výběr článků

Načítám