Hlavní obsah

Bývalý rakouský vicekancléř dostal podmínku za korupci

– Vídeň

Korupční kauza bývalého rakouského vicekancléře a bývalého předsedy Svobodné strany Rakouska Heinze-Christiana Stracheho skončila 15měsíční podmínkou za přijetí úplatku. Verdikt ještě není pravomocný, bývalý politik se proti němu může odvolat, píše server týdeníku Focus.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Heinz-Christian Strache

Článek

Podle obžaloby Strache vyvíjel tlak na své stranické kolegy, aby umožnili schválením příslušného zákona jedné vídeňské soukromé klinice čerpat prostředky z veřejného zdravotního pojištění.

Majitel kliniky Walter Grubmüller byl Stracheho přítel a za tuto „pomoc“ poslal straně v letech 2016 a 2017 dva dary ve výši 2000 a 10 tisíc eur (50 tisíc a 250 tisíc korun), uvedli státní zástupci. Současně měl politikovi nabídnout dovolenou na Korfu.

Ve své závěrečné řeči označil žalobce důkazy, včetně zpráv z chatu, za „velmi silné“. Tresty za braní úplatků se pohybují od šesti měsíců do pěti let vězení.

Statisíce vězeňskému vychovateli mohly být úplatek

Krimi

Soud uložil podmínku, a to v délce 12 měsíců, i Grubmüllerovi. Oba muži obvinění odmítají.

Úřady začaly prověřovat Stracheho počínání ve veřejných funkcích, když média v roce 2019 zveřejnila dva roky starou videonahrávku, na níž Strache při pobytu na španělském ostrově Ibiza otevřeně hovořil o korupčním jednání.

Zmiňoval se například o nelegálním financování strany a nabízel údajné příbuzné jednoho z ruských oligarchů zajištění státních zakázek výměnou za protislužby.

Reklama

Výběr článků

Načítám