Hlavní obsah

Bývalý francouzský premiér a exministr obrany stanou před soudem

– Paříž • Aktualizováno

Bývalý francouzský premiér Edouard Balladur a někdejší ministr obrany François Léotard stanou před soudem kvůli aféře Karáčí, týkající se údajných úplatků a provizí při prodeji francouzských ponorek Pákistánu v polovině 90. let minulého století. V úterý to oznámil generální prokurátor François Molins.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý francouzský premiér Edouard Balladur (vlevo) a jeho bývalý ministr obrany François Léotard

Článek

„Edouard Balladur s důvěrou hledí vstříc výsledku tohoto řízení, protože nikdy nespáchal nic, co je mu vytýkáno,“ uvedli expremiérovi obhájci François Martineau a Félix de Belloy.

Balladur, který byl předsedou vlády v letech 1993 až 1995, a Léotard budou čelit procesu u zvláštního francouzského soudu pro současné a bývalé členy vlády. Oba popírají jakékoli provinění.

V případu vyšetřovatelé zkoumají, zda údajné provize ze zbrojního obchodu zpětně nefinancovaly Balladurovu prezidentskou volební kampaň v roce 1995, kdy Balladur nakonec prohrál s Jacquesem Chirakem. Léotard je obviňován, že za Balladurovy vlády vytvořil „neprůhledný kruh“ z kontraktů mezi výrobci ponorek a Pákistánem a Saúdskou Arábií.

Obchod s Pákistánem a provize zprostředkovatelům se dostaly do popředí zájmu po sebevražedném bombovém útoku v pákistánském městě Karáčí v roce 2002, při kterém o život přišlo 15 lidí, včetně 11 Francouzů pracujících v loděnicích na ponorkách.

Pákistánské úřady připsaly útok islamistům, ale vyšetřování se snaží zjistit případnou souvislost s financemi za prodej tří ponorek Pákistánu. Podle nepotvrzené hypotézy měl být útok pomstou prezidentovi Chirakovi za to, že zastavil výplatu provizí za zbrojní obchod.

Reklama

Výběr článků

Načítám