Hlavní obsah

Bush v Albánii podpořil nezávislost Kosova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TIRANA

Americký prezident George Bushe pomalu končí své týdenní turné po Evropě. V neděli na několik hodin navštívil Albánii. Návštěva se nesla v atmosféře bouřlivého nadšení a bezvýhradně proamerických projevů. Naděje Albánců, pro které je ztělesněním jejich snah o začlenění do evropských a transatlantických struktur i o dosažení nezávislosti jihosrbské provincie Kosovo, Bush nezklamal.

Článek

Odmítl "nekonečný dialog" o budoucím statusu Kosova, podpořil jeho nezávislost navzdory tvrdému odporu Moskvy a povzbudil snahy Tirany o vstup do NATO. Po setkání s albánským premiérem Salim Berishou americký prezident zdůraznil, že je nutné postupovat ke konečnému cíli, jímž je nezávislost Kosova s převahou albánského obyvatelstva, ať už se souhlasem Ruska, nebo bez něho.

Nezávislost Kosova nechce dopustit Bělehrad a brojí proti ní silně také Rusko, které hrozí použít v Radě bezpečnosti OSN svého práva veta na rezoluci o Kosovu, jenž přiznává této separatistické provincii nezávislost. O rezoluci se mělo hlasovat už v nejbližší době, představitelé skupiny G8 se ale na summitu v Německu dohodli na odkladu hlasování.

V reakci na Bushovo dnešní prohlášení ke Kosovu nejmenovaný vysoký ruský oficiální zdroj agentuře Reuters řekl, že Rusko svůj odmítavý postoj vůči plánu na přiznání nezávislosti Kosovu nezmění. O neměnnosti postoje Moskvy ke Kosovu ujistil také už v sobotu ruský prezident Vladimir Putin v Petrohradu srbského premiéra Vojislava Koštunicu.

Bush poděkoval za mise

Na společné tiskové konferenci s albánským prezidentem Alfredem Moisiuem a premiérem Berishou Bush také poděkoval Albánii za vyslání jejích vojáků k účasti na misích v Afghánistánu a v Iráku a povzbudil naděje Albánie na začlenění do evropských struktur.

Integrace do NATO byla také na pořadu Bushova setkání s premiéry Albánie, Chorvatska a Makedonie, tedy zemí, které podepsaly v roce 2003 Jadranskou chartu, jež má usnadnit jejich integraci do NATO. Bush je vyzval k zavádění rozsáhlejších reforem, premiéři se zavázali zdvojnásobit úsilí svých zemí, aby se mohly kvalifikovat pro začlenění do NATO. Tirana, Skopje i Záhřeb si přejí stát se členy NATO v roce 2008.

Z Albánie americký prezident v podvečer odletěl do Sofie. Návštěvou Bulharska skončí v pondělí Bushova evropská cesta, která ho zavedla do České republiky [vše o návštěvě zde], na summit G8 v Německu [vše o G8 zde], do Polska, Itálie a Albánie.

K hlavním tématům Bushova jednání s bulharským prezidentem a premiérem bude údajně patřit podpora USA osvobození pěti bulharských zdravotních sester odsouzených k trestu smrti v Libyi a záměr Washingtonu vybudovat část svého protiraketového štítu ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Laura Bushová v Praze: zahrady a klášter

Amerického prezidenta George Bushe, který v pondělí a úterý v rámci své cesty do Evropy a na summit skupiny zemí G8 navštívil Českou republiku, doprovází také...

Výběr článků

Načítám