Hlavní obsah

Zasadím se o zrušení víz, prohlásil Bush v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americký prezident George W. Bush v úterý po setkání s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) slíbil, že se zasadí o zrušení víz do USA pro občany ČR. Ocenil, že Česko USA podporuje ve válce v Iráku a v Afghánistánu. "Jsem velký advokát toho, aby byla vízová povinnost pro Českou republiku zrušena," řekl Bush po jednání.

Článek

Podle premiéra Mirka Topolánka se víza musí zrušit, protože jsou nespravedlivá. Zdůraznil také, že rušení víz nesouvisí s vybudováním radarové základny USA v Česku a nejde o "výměnný obchod."

Prezidenti a premiér společně

Tisková konference tří politiků začala krátce před polednem. Podle Klause se jí účastní prezidenti a premiér společně proto, aby demonstrovali, že jeho postoj a postoj vlády k projednávaným otázkám je stejný. Na úvod také řekl, že se s Bushem shodli na vybudování radarové základny v ČR.

Mirek Topolánek, George Bush a Václav Klaus (zleva) vystoupili na tiskové konferenci společně. Foto: REUTERS/Petr Josek

"Naše vzájemné vztahy jsou bezproblémové, zrušení vízové povinnosti pro české občany by je ale jen vylepšilo," řekl Klaus, který se chopil slova jako první.

Zmínil i plánované umístění americké radarové základny v ČR. "Prezident Bush nám přislíbil, že vyvine maximální úsilí, aby přesvědčil ruského prezidenta Putina (o oprávněnosti projektu)," dodal Klaus. Právě Rusko má největší výhrady k plánovanému umístění protiraketového štítu v Evropě. [celá zpráva]

První prezident USA, který Česko navštívil dvakrát

Bush je vůbec prvním americkým prezidentem, jenž Česko navštívil dvakrát. "Je pro mne čest, že jsem se mohl do Prahy vrátit," pronesl na úvod svého projevu. "Oceňujeme naše bilaterální vztahy i vztahy v rámci transatlantického společenství. Děkujeme, že nás podporujete v boji proti radikalismu a hrozbám demokracie," pochválil Česko za účast v misích v Iráku a Afghánistánu.

"Přinášíte s našimi vojáky v Afghánistánu a Iráku stejné oběti jako oddíly dalších zemí a měli byste mít stejná práva, jakých užívají ony," pokračoval Bush.

Topolánek: Radary a víza nesouvisí

Premiér Topolánek odmítl, že by česká strana svůj souhlas s vojenskou přítomností na Blízkém východě a v Kosovu či s plánovanou vojenskou základnou USA na českém území, podmiňovala požadavkem zrušení vízové povinnosti. "Víza jsou nespravedlivá a musí se zrušit, ale ty problémy spolu nesouvisejí, řešíme je paralelně," řekl Topolánek a potvrdil Klausova slova, že USA a ČR sdílejí stejné hodnoty. 

"Ukazuje se, že táhneme za jeden provaz. Jde v prvé řadě o společnou vůli k obraně svobody. Právě proto se chceme zúčastnit amerického protiraketového projektu, a projekt rozšířit na evropskou úroveň," pronesl Topolánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám