Hlavní obsah

Bulharsko zadrželo muže, který se měl znát s teroristou ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharsko plánuje vydat do vlasti Francouze podezřelého z toho, že znal nebo že byl v kontaktu s jedním ze dvou islamistických extremistů, kteří minulou středu zastřelili 12 lidí při útoku v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámila bulharská prokuratura.

Foto: Stringer, Reuters

Francouzský občan Fritz-Joly Joachin zadržený na bulharsko-turecké hranici Chaskovo.

Článek

Bulharská policie zatkla 23letého Fritze-Jolyho Joachina na základě evropského zatykače vydaného po obvinění, že unesl svého tříletého syna a pravděpodobně s ním vyrazil do Sýrie. Policisté ho zadrželi 1. ledna na hraničním přechodu s Tureckem.

Na Joachina byl vydán ještě jeden evropský zatýkací rozkaz, který zmiňuje jeho možný vztah s jedním z útočníků a "teroristické spiknutí". S ním ale bulharské úřady zatím oficiálně neoperují, protože nebyl přeložen.

Zadržený muž souhlasil s tím, že bude poslán zpět do Francie. O jeho vydání má turecký soud rozhodnout v pátek.

Podle prvního zatykače Joachinova manželka oznámila úřadům 30. prosince, že její muž pravděpodobně odváží jejich dítě do Sýrie. Upozornila, že manžel konvertoval k islámu před 15 lety a v posledních letech se zradikalizoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám