Hlavní obsah

Budapešť: Trianon je největší tragédií maďarství

– Budapešť
Právo, ivi (Bratislava)

Jako „jednu z největších historických tragédií maďarství“ chce maďarská vládní strana FIDESZ připomínat den výročí podpisu trianonské smlouvy. Příslušný návrh už předložila do parlamentu. Podle něj by se 4. červen stal tzv. Dnem národní sounáležitosti, kdy se „část maďarského národa dostala pod svrchovanost několika států“.

Článek

Na základě mírové smlouvy podepsané v roce 1920 v zámku Trianon došlo k rozpadu Uherska a značná část jeho tehdejšího území připadla sousedním státům.

Strana příštího premiéra Viktora Orbána tímto návrhem překonala i snahy extrémně pravicové strany Jobbik, která navrhovala, aby se 4. červen stal prostě památným dnem.

Návrh FIDESZ označuje rozpad Uherska za „nespravedlivé a nezasloužené roztržení maďarského národa zahraničními mocnostmi“. Text návrhu dále konstatuje: „My, poslanci Národního shromáždění Maďarské republiky, si připomínáme jednu z největších historických tragédií maďarství, mírový diktát podepsaný 4. června 1920, který rozkouskoval historické Maďarsko a část maďarského národa se dostala pod svrchovanost několika států.“

Dokument uznává, že problémy kolem Trianonu lze vyřešit jen v rámci mezinárodního práva, zároveň však zdůrazňuje, že „každý příslušník a každá maďarská komunita žijící pod svrchovaností jiného státu je součástí jednotného maďarského národa“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám