Hlavní obsah

Brzy prolomíme jakýkoliv obranný deštník, hrozí Putin Západu

– Moskva

Rusko vyvine útočné zbraně, které budou schopny překonat jakýkoliv raketový deštník na světě. Reaguje tak na snahu Spojených států eliminovat potenciál ruského jaderného arzenálu. Na konferenci o budoucí vojenské strategii země to v úterý prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během jednání o vojenské strategii své země v Soči.

Článek

„Poukazování na Írán a Severní Koreu je jen zástěrkou skutečných úmyslů NATO. Skutečným cílem je neutralizace potenciálu jaderného arzenálu ostatních zemí, zejména Ruska,“ prohlásil šéf Kremlu podle serveru RT.com.

„Rusko odpoví posílením vlastního raketového arzenálu. V první fázi vyvineme útočné zbraně, jež budou schopny prolomit jakýkoliv obranný systém,“ dodal.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během jednání o vojenské strategii své země v Soči.

Putin dále zopakoval, že Moskva opakovaně upozorňovala na to, že plánované budování amerického protiraketového deštníku poblíž východních hranic Severoatlantické aliance považuje za pokus o narušení jaderné rovnováhy, a tedy i stávajícího geopolitického uspořádání světa.

„Spojené státy naše obavy ignorovaly,“ dodal Putin s tím, že Moskva tedy začala konat.

Slibné zbraně

Ruský vojenský průmysl v posledních třech letech vyvinul a úspěšně otestoval několik nových raket. Podle Putina se jedná o „slibné zbraně“, které mohou konkurovat nejmodernějším obranným raketovým systémům světa.

Letos v červnu pak Putin oznámil, že jeho ještě v tomto roce rozšíří svůj jaderný arzenál o 40 mezikontinentálních balistických raket nové generace.

Anketa

Obáváte se konfliktu mezi Ruskem a Západem?
Ano
44,6 %
Ne
55,4 %
Celkem hlasovalo 10079 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám