Hlavní obsah

Brusel šetří, zda odmítnutí Lisabonské smlouvy nesponzorovala CIA

Novinky, rei
BRUSEL

Nejprve byl příčinu nevděk Irů, pak špatná práce vlády v Dublinu a teď mají podle britských Timesů někteří představitelé Evropské unie nové vysvětlení, proč v červnu zamítavým postojem voličů v irském referendu zkrachoval ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Brusel chce vyšetřit, zda kampaň proti dokumentu, jenž měl reformovat unijní instituce, nesponzorovala klika amerických neokonzervativců, Ústřední zpravodajská služba CIA a Pentagon.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Irští voliči odmítli Lisabonskou smlouvu v červnu.

Článek

Evropský parlament chce prošetřit, zda Declan Ganley, multimilionář a předseda hnutí Libertas, které proti smlouvě před referendem veřejně brojilo, nedostal na kampaň peníze od ministerstva obrany USA a americké rozvědky.

Vyšetřování iniciuje Daniel Cohn-Bendit, francouzský europoslanec za zelené a někdejší vůdce studentských protestů v Paříži v roce 1968. Cohn-Bendit zástupcům irského tisku naznačil, že by mohlo existovat spojení aktivistů odmítajících smlouvu s americkými bezpečnostními úřady. „Kdyby se to mělo potvrdit, jasně by to ukázalo, že v USA jsou síly ochotné platit lidi, aby destabilizovaly silnou a autonomní Evropu,“ řekl v narážce na neokonzervativní kruhy kolem washingtonské nadace Heritage Foundation, jenž má být myšlenkovým zdrojem pro CIA.

Podobné obavy vyslovil i prezident Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering. „Musíme znát všechna fakta. Nemůžeme dovolit, aby Evropu poškozovali lidé, kteří požadují průhlednost, ale sami ji neposkytnou,“ řekl. Přední parlamentní představitelé o věci hovořili minulý týden s irskými úřady a vyzvali je, aby vyšetřily Ganleyho finance.

V centru podezření jsou smlouvy s Američany

Spekulace zřejmě živí skutečnost, že Ganleyho společnost Rivada Networks má smlouvy s americkou armádou v hodnotě přes 200 miliónů eur. On sám minulý týden přiznal, že na kampaň proti Lisabonské smlouvě daroval z vlastní kapsy 200 tisíc eur.

Podezření odmítli jak Ganley a mluvčí CIA, tak i přední analytička Heritage Foundation pro Evropskou unii Sally McNamarová. „Současná vládní garnitura je jedna z nejvíc proevropských za dlouhou dobu. Žádné nekalé protiunijní spiknutí neexistuje,“ řekla.

Lisabonská smlouva

Dokument, který reformuje instituce EU po jejím rozšíření na 27 zemí.

Na rozdíl od euroústavy, zamítnuté voliči v referendech v roce 2005, Lisabonská smlouva nenahrazuje všechny předešlé smlouvy, ale jen je upravuje či doplňuje. Smlouva mimo jiné:

- posiluje úlohu Evropského parlamentu a rozšiřuje postup spolurozhodování do nových oblastí.

- umožňuje větší zapojení národních parlamentů do činnosti EU, a to zejména díky novému mechanismu sledování toho, zda unie přijímá opatření pouze tam, kde je činnost na evropské úrovni efektivnější z hlediska požadovaných výsledků (zásada subsidiarity).

- zefektivňuje rozhodování tím, že rozšiřuje hlasování kvalifikovanou většinou v Radě do nových oblastí.

- díky tzv. „občanské iniciativě“ bude moci jeden milión občanů z většího počtu členských států vyzvat Komisi k předložení určitých návrhů.

- vytváří dvě zcela nové funkce - stálého předsedu Evropské rady, občas označovaného za prezidenta EU, a jakéhosi společného ministra zahraničí, který skloubí funkce současné eurokomisařky pro vnější vztahy a vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

Z dokumentu naopak vypadly ústavní symboly - společná hymna a vlajka.

Reklama

Související články

Lisabonskou smlouvu pomohl položit krocan Dustin

Irští euroskeptici se radují, představitelé Evropské unie mají vrásky na čele. Irové ve čtvrtečním referendu odmítli reformní Lisabonskou smlouvu, nástupkyni...

Výběr článků

Načítám