Hlavní obsah

Lisabonskou smlouvu pomohl položit krocan Dustin

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Irští euroskeptici se radují, představitelé Evropské unie mají vrásky na čele. Irové ve čtvrtečním referendu odmítli reformní Lisabonskou smlouvu, nástupkyni zamítnuté euroústavy. V kampani proti smlouvě se angažoval i národní hrdina a nejslavnější krocan ostrova - Dustin. Ten, který se účastnil soutěže Eurovize, ale vypadl už v semifinále.

Foto: Profimedia.cz

Krkající loutka krocan Dustin

Článek

V Bělehradě neuspěl s písní Irelande Douze Pointe, popovou parodií v rychlém tempu zpívanou z nákupního vozíku.

Dustin nezapomněl a objevil se na plakátech aktivistů prosazujících „ne“ v irském referendu. „Nevolili nás. Vraťte jim to. Řekněte NE Lisabonu,“ vyzývala loutka z pouličních poutačů.

Jeho komentáře se objevily v bulvárním listu The Irish Sun i po hlasování. „Škoda, že tam nebyla ještě třetí kolonka s nápisem „Cože?“, citoval deník krocana popisujícího hlasovací lístky.

Lisabonská smlouva je nástupkyní tzv. euroústavy, kterou v roce 2005 zamítli francouzští a nizozemští voliči. Má reflektovat změny v EU po rozšíření na 27 členů. Smlouva neplatí, jesliže ji neschválí všechny členské státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám