Hlavní obsah

Britský soud nařídil vrátit občanství třem lidem, kteří odešli do IS. Mohou se vrátit

Novinky, aš, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodnýn

Tři Britové bangladéšského původu, muž a dvě ženy, kteří odešli do Sýrie do Islámské státu, by se mohli vrátit do Spojeného království. Vyhráli u soudu odvolání proti tomu, že je britská vláda zbavila občanství. Uvedl to v pátek list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zbaveni občanství byli na přelomu let 2019 a 2020 z bezpečnostních důvodů. Všichni tři se odvolali k Zvláštní imigrační odvolací komisi (SIAC).

Ženy označované jako C3 a C4 se narodily v Británii bangladéšským rodičům, muž C7 se narodil v Bangladéši, ale později britské občanství získal.

Jejich právníci namítali, že všichni tři se na základě britského rozhodnutí stali občany bez státní příslušnosti, protože v době, kdy jim bylo 21 let, už nikdo z nich neměl bangladéšské občanství. Hranice jednadvaceti let je v tomto případě klíčová. Do této doby mají podle bangladéšských zákonů automaticky bangladéšské občanství všichni lidé, kteří se narodili osobám bangladéšského původu. Pokud si ale po 21. roce nepožádají tito lidé Dháku o dvojí občanství, přijdou o ně.

Znepokojivé a nehumánní, kritizují plán Británie na přemisťování běženců

Evropa

Při vyhlášení řekl soudce Justice Chamberlain: „C3, C4 a C7 nás přesvědčili na základě dat, kdy došlo k rozhodnutí, že v té době nebyli občany Bangladéše ani jiného státu kromě Spojeného království. To znamená, že nařízení, které je zbavilo britského občanství, by je učinilo lidmi bez státní příslušnosti.“

Zklamané vnitro

Mluvčí ministerstva vnitra uvedl: „Jsme velmi zklamáni tímto rozsudkem a rozhodnutím soudu, že se v těchto případech nemůže uplatnit zbavení občanství. Prioritou vlády zůstává zachování bezpečnosti Spojeného království.“

Vláda ale může ještě použít nařízení, které trojici po dva roky neumožní okamžitý návrat a bude si ho muset dojednat. V Británii pak mohou být podrobeni vyšetřování ohledně terorismu a zařazeni na seznam osob, které jsou podezřelé z terorismu.

List uvedl, že není známo, kde se trojice zdržuje.

Novorozený syn mladé Britky, co utekla k IS, zemřel

Blízký a Střední východ

Begumové se případ netýká

Získat takto zpět občanství podle tohoto verdiktu nemůže jiná žena bangladéšského původu Shamima Begumová, která si vzala bojovníka IS. V době, kdy byla zbavena britského občanství jí bylo 19 let. Bangladéš ale tvrdí, že občanství nikdy neměla.

Begumová se narodila v Británii bangladéšským rodičům. V roce 2015 , když jí bylo 15, odjela spolu se dvěma spolužačkami z Londýna přes Turecko do Sýrie, kde se provdala za bojovníka Islámského státu. V Sýrii porodila tři děti, všechny zemřely. Podle únorového verdiktu nemá právo návratu do Británie.

V únoru 2019 Begumovou v jednom z uprchlických táborů objevili britští novináři, kterým tehdy těhotná žena řekla, že chce zpět do Británie. Podle únorového verdiktu nemá právo na návrat do Británie, protože představuje dál riziko. Zvrátil tak rozhodnutí odvolacího soudu, který uvedl, že mimo Británii se Begumová nemůže dočkat spravedlivého procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám