Hlavní obsah

Britský ministr zdravotnictví se nechá očkovat v přímém přenosu, pokud to přesvědčí odpůrce

Novinky, Alex Švamberk
Londýn

Poté, co byla v Británii schválena vakcína proti koronaviru od firem Pfizer/BioNTech, řekl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v ranním rozhovoru na stanici ITV, že se nechá očkovat proti koronaviru, jak mu to navrhl moderátor. Uvedl, že to udělá, jestliže to pomůže přesvědčit lidi, aby se nechali očkovat.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Ministr zdravotnictví Matt Hancock

Článek

Hancock v pořadu Good Morning Britain mluvil o tom, že byla vakcína od Pfizeru/BioNTechu schválena a že se na počátku příštího týdnu začne s očkováním vybraných skupin. Moderátor Piers Morgan mu navrhl, že by se měl nechat očkovat v přímém přenosu, aby to podpořilo očkovací kampaň.

„No, dám si s vámi, Piersi,“ odpověděl na návrh Hancock. Morgan pak řekl, že by se s Hancockem mohl kvůli tomu sejít kdykoli příští týden: „Pojďme to udělat společně v živém přenosu. To by bylo působivé, vyslalo by to správný vzkaz.”

Hancock na to odpověděl: „Museli bychom to napřed nechat schválit, protože jsou tu priority podle klinických potřeb a my jako zdraví muži středního věku nejsme nejdůležitější.“ Dodal ale, že je „pro, udělat to“, pokud by si lidé mysleli, že by to mělo smysl, a pokud by to přesvědčilo ostatní, aby se také nechali očkovat.“

První na řadě jsou senioři v domovech

V Británii už uvedli, že jako první budou očkovaní lidé v domech pro seniory s pečovatelskou službou a jejich personál, následovat budou všichni nad osmdesát let a zdravotníci a sociální pracovníci v první linii. Jako třetí se budou očkovat lidé nad 75 let, pak osoby nad 70 let a obyvatelé nad 65 let. Jako šestí budou následovat lidé mezi 16 a 64 lety se zdravotními problémy, kvůli kterým jim hrozí vážnější průběh nemoci a případné úmrtí. Následovat budou lidé nad 60, 55 a 50 let. Hancock má 42 let, Morgan 55.

Británie začne jako první země příští týden očkovat

Evropa

Hancock uvedl, že většina z 800 000 nejohroženějších bude očkována do konce roku, a zdůraznil, že očkování je klíčové pro zvládnutí pandemie.

Odpůrcům vakcín Hancock vzkázal: „Nemusíte to přijmout ode mne, ale naslouchejte lékařům. Nejvýznamnějším z nich je Jonathan Van-Tam a on volal své mámě a řekl jí - když ti zavolají z Národního zdravotního systému, tak jdi a nech se očkovat.“

 Smrt dědečka vedla Hancocka k většímu odhodlání v boji s virem

Den před tím, než Hancock zveřejnil, že britský lékový úřad doporučil vakcínu ke schválení vládě, a ta to udělala, vysvětlil v slzách, proč se v boji proti koronaviru angažuje. Důvodem je, že 18. listopadu zemřel jeho nevlastní dědeček Derek: ,,Ztráta člena rodiny je bolestná pro každého. Jsem teď odhodlanější.”

Konečné výsledky testů: Vakcína Pfizeru a BioNTechu má účinnost 95 procent

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám