Hlavní obsah

Britský ministr byl československým špiónem, tvrdí odtajněné dokumenty

Novinky, rei
Londýn

Bývalého britského ministra za labouristy Johna Stonehouse podezřívala vláda expremiérky Margaret Thatcherové ze špionáže pro Československo. Informace vládě potvrdil zběhlý československý agent. Jelikož ale nedodal další důkazy, Thatcherová se rozhodla od obvinění Stonehouse, který v 70. letech z Británie zmizel, upustit.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý britský ministr John Stonehouse

Článek

Z  dokumentů z roku 1980, které nově odtajnila britská vláda, citoval ve čtvrtek deník The Guardian. List informace prezentuje tak, že bývalá premiérka Thatcherová se rozhodla Stonehouse, který by byl vůbec prvním ministrem provádějícím současně špionáž pro cizí zemi, krýt.

Rozhodnutí nekonfrontovat exministra s novými informacemi a upustit od jeho obvinění padlo na schůzce Thatcherové s ministrem vnitra Williamem Whitelawem a státním žalobcem Michaelem Haversem v Downing Street 6. října 1980. Havers tvrdil, že si je jist, že Stonehouse prováděl špionáž pro Československo, ale upozornil, že chybí jasné důkazy a Stonehouse by v případě obvinění spustil kampaň, že ho Thatcherové vláda politicky pronásleduje.

Podle vyjádření šéfa úřadu vlády Thatcherové Roberta Armstronga přiznal československý přeběhlík, že Stonehouse osobně koncem 60. let řídil. Jméno přeběhlíka nebylo uvedeno.

Muž uvedl, že československá zpravodajská služba ho vedla jako placeného agenta asi od roku 1962, přičemž Stonehouse od roku 1964 poskytoval informace o plánech a strategii britské vlády a množství technických informací, například o armádních letadlech.

Zinscenoval sebevraždu

John Stonehouse sloužil jako ministr letectví, pošty a telekomunikací ve vládě Harolda Wilsona v 60. letech. Když v roce 1970 ve volbách zvítězili konzervativci vedení Edwardem Heathem, do stínového kabinetu už jmenován nebyl.

Jakmile se později ve svém podnikání dostal do vážných potíží, zinscenoval vlastní sebevraždu, když po sobě zanechal jen oblečení na pláži, a zmizel s milenkou do Austrálie. Událost se časově sešla s vysíláním televizního seriálu Reggie Perrin, jehož hrdina rovněž zmizí v moři, a od té doby se v Británii ujala fráze „udělat to jako Reggie Perrin“.

Stonehouse byl odhalen a v Británii později odsouzen na sedm let vězení za krádež a účetní podvody, ale na svobodu ho pustili předčasně, protože ve vězení dostal tři infarkty. Zemřel v dubnu 1988.

Reklama

Výběr článků

Načítám