Hlavní obsah

Britské tanky budou mít německé kanony

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie patří k několika zemím, které vyvíjejí a vyrábějí vlastní tanky, jež patří k těm nejlepším na světě. Platí to z hlediska ochrany i o Challengeru 2, který je ve službě přes dvacet let. Spojené království se proto rozhodlo, že jej bude modernizovat. Největší změnou je, že modernizované tanky budou vybaveny německým kanonem Rheinmetall L55A1, byť Británie dlouho vyvíjela vlastní kvalitní kanony.

Foto: Best/Rheinmetall

Modernizovaný Challenger 2 LEP

Článek

Británie se v roce 2019 rozhodla zmenšit počet svých tanků ze stávajících 227 na dva pluky o 56 tancích plus několik desítek dalších v záloze a určených pro výcvik. Celkem půjde o 148 tanků.

Všechny budou modernizovány v rámci projektu prodloužení doby životnosti LEP. Ten je tak zásadní, že upravených 148 tanků ponese označení Challenger 3.

Česká armáda ve Španělsku převzala zbrusu nový letoun CASA

Evropa

Od počátku bylo jasné, že se na modernizaci bude podílet britská společnost BAE Systems. V jednom případě na ní měla spolupracovat s britskou pobočkou společnosti General Dynamics, kdy se však měla uskutečnit jen lehčí modernizace, v druhém pak s německou Rheinmetall AG, která pak nabídla radikálnější modernizaci. Vymění se tradiční britský kanon ráže 120 mm s drážkovaným vývrtem hlavně L30A1 za německý kanon stejné ráže s delší hlavní a hladkým vývrtem L55A1, který používají německé Leopardy 2A6. Starší verze tohoto kanonu L44A1 využívají starší verze leopardů i americké Abramsy, kde nahradily licenční kopie britských L7 Royal Ordnance ráže 105 mm.

Zmizí tak tradice drážkované hlavně, která uděluje náboji rotaci a zvyšuje tak přesnost zásahu, ovšem německý kanon nabízí možnost využít i moderní munice NATO, protože všechny ostatní tanky NATO kategorie MBT používají kanon stejné ráže s hladkým vývrtem. Z nového kanonu lze střílet i podkaliberní náboje KE DM63 s wolframovým jádrem a munici PELE bez trhaviny, která ničí cíl jen kinetickou energií.

Stát za miliardu vylepšuje tanky, které kvůli motorům brzy dojezdí

Domácí

Výměna kanonu si vyžádá i úpravu věže, přičemž bude zlepšeno její pancéřování a balistická ochrana. Bude také využit výkonnější zaměřovač a balistický počítač.

Modernizace začne už letos a potrvá až do roku 2027. Náklady mají činit 770 milionů eur a modernizované tanky budou sloužit až do roku 2035. Většina úpravy se bude provádět v britském Telfordu ve společnosti Rheinmetall BAE Systems Land, ve kterém německá firma vlastní 55 procent akcií.

„Velmi nás těší, že jsme zodpovědní za jeden z nejdůležitějších armádních technologických programů Spojeného království, navíc zde, v kolébce britského tankového průmyslu. Z technologického hlediska modernizace posune britský tank Challenger na špičku ozbrojených sil NATO. Abychom toho dosáhli, spojili jsme dlouholeté zkušenosti společnosti RBSL s know-how německé společnosti Rheinmetall v oblastech zbraňových systémů velkého kalibru, digitalizace a pokročilých věžových řešení,” uvedl ředitel německé firmy Armin Papperger.

Ve hře byla i možnost náhrady stávajícího kanonu kanonem od stejné firmy ráže 130 mm. Ten nabízí větší dostřel i průbojnost, jenomže vyžaduje nestandardní a dražší munici.

Reklama

Výběr článků

Načítám