Hlavní obsah

Britové se chtějí účastnit protiraketového systému USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BERLÍN

Britská vláda v pátek potvrdila, že jedná s USA o možnosti zapojit se do programu obranného protiraketového systému, jehož dvě základny jsou vybudovány v USA a třetí má vzniknout v ČR a Polsku.

Článek

Mluvčí premiéra Tonyho Blaira uvedla, že rozhovory jsou teprve v počáteční fázi. "Ministerský předseda si myslí, že je dobrý nápad, když  o nás Spojené státy uvažují," řekla s narážkou na jednu z variant, že USA vybudují třetí protiraketovou základnu právě ve Velké Británii.

"Věříme, že je to důležitý krok, který zajistí ochranu Evropy, jejíž jsme součástí, před raketovými střelami."  Zprávy o zájmu USA vybudovat jednu ze základen pro své antirakety právě ve Velké Británii se objevily už dříve. [celá zpráva]

USA také daly najevo zájem vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě, když by odpalovací zařízení s deseti antiraketami bylo v Polsku a radar v ČR. Tento krok vyvolal velký odpor Moskvy.  [celá zpráva]

Vyvíjený evropský systém MEADS je ohrožen

Zpráva o britských jednáních se objevila v den, kdy německý deník Die Welt informoval, že vývoj společného evropsko-amerického protiraketového systému MEADS (Medium Extended Air Defence System) je ohrožen. Kvůli vysokým nákladům mu hrozí předčasné ukončení. USA podle listu oznámily, že mají potíže s financováním projektu, německá vláda hned poté pozastavila svou část příspěvků. Na projektu se podílí ještě Itálie, jejíž reakce zatím není známa. Projektu se původně účastnila i Francie, ta se z něj ale v roce 1996 stáhla.

Jak listu upřesnila německá oficiální místa, Spojené státy naznačily pouze "dočasné pozastavení" financí na projekt, ale celkově své závazky v jeho rámci potvrdily. Německé ministerstvo obrany je ale ochotno podepsat kontrakty na MEADS "až poté, co americká strana dokončí svou prověrku projektu".

S americkým protiraketovým systémem zvažovaným k rozmístění v Česku a Polsku neměl projekt MEADS nic společného. MEADS byl určen proti raketám krátkého doletu, zatímco americký systém se základnami v Polsku a Česku je určen proti balistickým střelám středního a dlouhého doletu. Taktický systém protivzdušné obrany MEADS postavený na základě zdokonalené rakety Iris T s dosahem až 1000 kilometrů  měl k roku 2025 nahradit americký protiraketový systém Patriot, jehož střely PAC-3 jsou poměrně drahé.

Zpráva o amerických potížích s financováním je však varovným signálem i pro vývoj evropského obranného systému proti balistickým raktetám.

Německý podíl na vývoji systému MEADS měl činit asi 1,25 miliardy eur (asi 35 miliard Kč), celkové náklady na systém MEADS odborníci odhadují k 20 miliardám eur (asi 565 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám