Hlavní obsah

Británie začala bojovat proti progresivistické indoktrinaci ve školách

Londýn

Britské úřady se rozhodly zakročit proti ideologické indoktrinaci na školách. Ministr školství Nadhim Zahawi směrnicí zapověděl „předkládání sporných tezí jako faktů“. Direktiva je evidentně mířena proti progresivně levicové propagandě a světonázorům hnutí woke (probuzení).

Foto: Profimedia.cz

Indoktrinace mladých progresivně levicovou ideologií začíná pálit britskou vládu. Ilustrační foto.

Článek

Zastánci hnutí woke a progresivní levice mají podle svých kritiků tendenci vykládat své postoje jako jediné správné a hodné následování, přičemž zejména na akademické půdě v USA a v dalších západních zemích se tento přístup dostává do rozporu s právem na svobodu projevu a pluralitu názorů.

Coloradská univerzita nabízí pomocnou ruku lidem, které uráží svoboda projevu

Amerika

„Obecně by se měli vyučující vyvarovat prezentace vlastních politických názorů, pokud si nejsou jisti, že je tím nebudou propagovat. A pokud už své postoje prezentují, měli by se ujistit, že je nepředkládají jako fakta, a dát prostor také odlišným názorům,“ cituje britský server The Daily Mail z nové směrnice ministerstva školství.

Směrnice britského ministra školství nevyjmenovává zapovězená témata ani nevysvětluje, které ideologické směry má brzdit. Daily Mail píše o direktivě mířené proti levicově progresivistickému „vymývání mozků“ patrně proto, že právě tento myšlenkový směr v posledních letech ve školství viditelně vítězí a ze západních univerzit postupně prostupuje i do nižších pater vzdělávací soustavy.

Stejně jako na myšlenky hnutí woke se ale direktiva může vztahovat na prosazování jakékoliv jiné ideologie, tedy naopak i krajně pravicové.

Dekolonizované osnovy

Podle Daily Mailu ministerstvo školství reaguje na „dekolonizační úpravy osnov“, které čím dál víc škol provádělo na základě podnětu a tlaku nejrůznějších neziskových organizací. Právě neziskovky jsou podle kritiků typickým nástrojem progresivně levicové propagandy. Podle zastánců se ale jedná o osvětu, například ohledně lidských práv, boje s rasismem apod.

V britském kontextu se sporné výklady vztahují například k výuce o původně antirasistickém hnutí Black Lives Matter, o izraelsko-palestinském konfliktu nebo o dějinách britského impéria a jeho osobnostech. Jako příklad lze uvést někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla. O národním hrdinovi boje proti nacismu se v poslední době mluvilo především v souvislosti s jeho údajným rasismem.

Školy i univerzity v Británii musejí být apolitické ze zákona, až dosud ale nikde nebylo přesně vymezeno, co to vlastně znamená. Zmíněná směrnice platí pro základní a střední školy. Na vyšší odborné školy a univerzity se nevztahuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám