Hlavní obsah

Británie očekává až 100 tisíc nakažených denně, žádná opatření ale nechystá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

V Británii by mohly přírůstky nakažených koronavirem brzy překročit hranici 100 tisíc potvrzených případů denně. Vláda ale zatím nezavede žádná opatření. Na tiskové konferenci to ve středu uvedl britský ministr zdravotnictví Sajid Javid. Doporučil však, aby si lidé chránili dýchací cesty ve veřejné dopravě a uzavřených místnostech.

Foto: Toby Melville, Reuters

Reklamní panel v ulicích oznamoval lidem, jaký stupeň opatření právě platí.

Článek

„Pozorně sledujeme data a v tuto chvíli nebudeme realizovat náš plán B nouzových opatření. Zůstáváme ale ostražití a připravujeme se na všechny eventuality,” řekl šéf resortu zdravotnictví.

Momentálně se podle něj odehrává závod mezi virem a očkováním, který je velmi vyrovnaný. Vakcinace je nicméně jediný způsob, jak ho vyhrát. Vyzval proto pět milionů lidí starších 16 let, kteří se ještě nenechali očkovat, aby tak učinili. „Máme vakcíny, potřebujeme jen paže, do kterých je píchnout,” prohlásil a připomněl, že očkování je nyní dostupné i pro věkovou skupinu od 12 do 15 let.

Britové už žijí jako před pandemií

Počet nově nakažených se v posledních ve Spojeném království blíží k 50 tisícům denně. Země je v situaci, kdy byla většina opatření, jež měla šíření nákazy zabránit, rozvolněna a lidé se ve valné většině vrátili k normálnímu způsobu života.

Roušky a omezování sociálních kontaktů z většiny míst v Anglii vymizely, přestože ve Skotsku zůstalo nastavení přísnější. Ani v obchodech, kde jsou roušky doporučeny, ani v londýnské veřejné dopravě, kde jsou povinné, je lidé vždy nenosí.

Počty nakažených v Británii rostou. Moc spoléháme na AstruZeneku, vysvětlují epidemiologové

Zahraniční

Bude-li to třeba, zasáhneme 

„Nechápejte mě špatně, jsou tam obrovské tlaky... ale v tuto chvíli nevěříme, že je to neudržitelné. Rozhodně to sledujeme. Pokud budeme mít pocit, že je to neudržitelné, pak nezaváháme a budeme jednat,” dodal ministr.

Javid také potvrdil, že v Británii se nyní šíří nová verze varianty delta. Dodal, že ale zatím neexistuje důvod věřit, že představuje větší hrozbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám