Hlavní obsah

Británie chystá kuriózní daň, od bohatých chce vybírat předem

Právo, mcm

Pokud bohatí Britové upadnou do podezření, že se pokoušejí najít kličky, jak své příští pozůstalé zbavit zaplacení dědické daně, může je stát donutit k platbě ještě za jejich života. Podle deníku The Independent zvažuje tento kuriózní krok britský úřad pro příjmy a cla (HMRC). Dokonce už předložil příslušný návrh ke konzultacím.

Foto: Profimedia.cz

Alžbětinské sídlo v hrabství Cornwall. Ilustrační snímek

Článek

Mluvčí HMRC sdělil listu The Daily Telegraph, že opatření by se týkalo jen „velmi malého počtu“ velmi bohatých lidí a použilo by se jen v případě odhalení „záměrných akcí“ s cílem vyhnout se zaplacení daně. Fondy a programy, „které jsou legitimně užívány velkou většinou lidí“, by tím prý postiženy nebyly.

Vzápětí však zazněla kritika plánovaného kroku. „Panují obavy, že úřad sahá k velmi agresivnímu postoji a nahání strach rodinám, jež se podílejí na legitimním plánování daní, jež se používá mnoho let. Znepokojuje mne, že tato rozsáhlá akce může mít nezamýšlené důsledky,“ uvedl Stuart Phillips z firmy Private Office, jež radí při „optimalizaci“ daní.

V Británii se platí čtyřicetiprocentní dědická daň z majetků v hodnotě 325 tisíc liber (zhruba 11,5 miliónu korun) a více. Majetky v nižší hodnotě zdaňovány nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám