Hlavní obsah

Bratislavští taxikáři při protestu blokovali dopravu

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jednotné taxy, zrušení dumpingových cen a účinnější kontrolu černých taxikářů žádají řidiči bratislavských taxislužeb. Na podporu svých požadavků zorganizovali v pondělí odpoledne zpomalovací jízdu v ulicích slovenského hlavního města.

Protestní jízda bratislavských taxikářůVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Taxikářům se už před tím podařilo přesvědčit primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, aby nezaváděl jednotnou barvu pro taxíky. Vadí jim však, že pokud si zákazník objednává vůz přes telefon, je jízda o 50 procent levnější, než když si zákazník taxikáře odchytí na ulici. Považují to za nelogické.

„Je to dumpingová cena, kterou zavedla jedna společnost v roce 1997 a pokud ostatní nechtěli ztratit zákazníky, museli tuto slevu poskytovat také. Taxikáři se tak dostali za začarovaného kruhu,“ uvedl Ondrej Wenzl z unie taxikářů.

Wenzl říká, že nikde na světě není telefonická objednávka o padesát procent levnější, než zastavení taxíku na ulici. „Vždyť taxikář na zavolání telefonem musí jet pro zákazníka a má vyšší náklady než ten, kdo stojí na stanovišti,“ dodal Wenzl.

Bratislavské taxislužby chtějí zavést jednotnou cenu v rozmezí 1,21 až 1,51 eura (31 až 38 Kč) za kilometr jízdy. Nejlevnější taxislužby dnes jezdí za 50 centů (12 Kč) za kilometr. Taxikářům se nelíbí ani nařízení, že musí z provozu vyřadit vozidla starší pět let. Žádají rovněž přísnější postihy černých taxikářů.

„Tyto otázky momentálně řešíme, takže nátlakovou akci považujeme za nepřiměřenou a zbytečnou,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Kóňa.

V Bratislavě jezdí 26 taxislužeb, které používají přes 1800 automobilů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám