Hlavní obsah

Bomba zabila část mediálního týmu Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně šest propagandistů Islámského státu bylo zabito v severovýchodní Sýrii. Podle londýnského listu The Times k tomu došlo v provincii Hasaka, strategické oblasti mezi Rakkou a Mosulem, kterou tato teroristická organizace ovládá.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci Islámského státu v syrské Rakce

Článek

Zpráva se objevila na Twitteru už v pondělí, kdy džihádisté psali vzkazy, že „jejich bratry přijal Alláh“. Zveřejnili i jejich snímky a válečné přezdívky.

Podle deníku byli dva ze zabitých z Maroka. Informaci ale „oficiální“ zdroje Islámského státu nepotvrdily a není ani jasné, kdo svrhl bombu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Mediální divize“ IS je součástí válečné kampaně džihádistů a samozvaný chalífát jí věnuje velkou pozornost. Pracovníci denně publikují na webu desítky snímků a videoklipů, které se pak dále šíří mezi stoupenci IS. [celá zpráva]

Profesionální práce

Klipy s vysokou profesionální kvalitou mají zajistit chalífátu nové bojovníky a zastrašit odpůrce. Na územích dobytých IS je dokola promítají na velkoplošných obrazovkách na náměstích.

Právě přes mediální tým se dostanou na web záběry poprav, ukřižování a znetvořených těl bojovníků proti IS. „Čistě filmově viděno jde o sofistikované produkty nasnímané často více kamerami a zručně sestříhané,“ míní Timesy.

Propagandisté žijí jako elita

Zabití prý patřili k několika desítkám grafiků a filmařů, jejichž úkolem je referovat o každodenním životě v chalífátu. Podle listopadového svědectví několika zběhů v listu The Washington Post mají mediální pracovníci vyšší platy a komfortnější bydlení než řadoví pěšáci, což odráží význam propagandy pro IS.

Na jednom z posledních videí najede mladý tuniský bojovník s autem plným výbušnin na syrské kontrolní stanoviště v provincii Aleppo.

Na začátku filmu se objímá se spolubojovníky a popisuje, co chce udělat. Po akci video ukazuje zničené auto a znetvořená těla syrských vojáků.

IS preferuje Twitter

Islámský stát využívá pro šíření propagandy především sociální síť Twitter, vyplynulo ze studie v rámci programu americké Univerzity George Washingtona. Zaměřovala se na případy odsouzených za terorismus v souvislosti s podporou IS.

Plyne z ní, že Američané, kteří se obrátili k džihádu, většinou byli v kontaktu s radikály na sociálních sítích. Univerzita identifikovala asi 300 Američanů podporujících IS na Twitteru.

Většinou se příznivci IS snaží zatáhnout lidi do obecné diskuse o víře, která je zpočátku uměřená, ale postupně do ní podporovatelé IS vnášejí svůj pohled. Mluvčí Twitteru upozornil list The Wall Street Journal, že Twitter podniká akce proti účtům, které nedodržují pravidla: „Násilné výhrůžky a propagace terorismu si nezaslouží žádný prostor na Twitteru, naše pravidla jsou v tom jasná.”

„IS je skutečně dobrý v motivaci jednotlivců, aby něco udělali, ale jen nemnoho lidí jedná opravdu samostatně. Většinou vidíme častěji malé buňky,” uvedl expert na boj s terorismem z Institutu Brookings J. M. Berger.

Od počátku roku 2014 bylo zatčeno v USA na 70 lidí v souvislosti s Islámským státem. 56 z nich bylo zadrženo loni, což je nejvíc zatčených kvůli podpoře terorismu od útoků z 11. září 2001.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám