Hlavní obsah

Boeing v Kazani se zřítil kvůli chybě pilota

Kazaň

Nedělní havárii Boeingu 737, při níž zemřelo všech 50 lidí na palubě, způsobila chyba pilota. Vyšetřovatelé v úterý uvedli, že letoun technickou závadu neměl.

Foto: ČTK/AP

Trosky havarovaného boeingu

Článek

Stroj přistával nadvakrát. Při druhém pokusu piloti přepnuli na manuální řízení a začali stoupat, následně ale letoun v prudkém stoupání ztratil vztlak a šel rychle k zemi.

„Když zjistili, že nemají vhodnou výšku k přistání, zahájili otočný manévr. Poté, co rychlost spadla na 125 uzlů, začala posádka provádět manévr za použití ručního řízení pomocí kniplu, čímž letadlo přestalo stoupat a padalo. Přístroje ukazovaly stoupající rychlost,“ uvedli vyšetřovatelé na základě záznamů jedné z černých skříněk na palubě letounu.

Narazili rychlostí 450 km/h

Podle prvotních zjištění tak za nehodu může chyba některého z pilotů. Vyšetřovatelé uvedli, že technická závada zjištěna nebyla.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera na letišti zachytila pád letadla v Kazani

Boeing přiletěl do Kazaně z Moskvy. Do země narazil rychlostí zhruba 450 kilometrů za hodinu. Hasiči následný požár likvidovali několik hodin.

Ačkoliv se nehoda udála za deště, meteorologické podmínky pro přistání byly podle úřadů příznivé.

Reklama

Související témata:

Související články

Boeing v Kazani padal střemhlav

Boeing 737, který se v neděli zřítil při přistání v ruské Kazani, narazil do ranveje ve svislé poloze. Podle serveru BBC to v pondělí řekl ruský ministr...

Výběr článků

Načítám