Hlavní obsah

Biden navrhl jednání o nové jaderné smlouvě. To nemyslí vážně, diví se Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy jsou připravené začít vyjednávat s Ruskem o nové smlouvě o nešíření jaderných zbraní, uvedl v pondělí americký prezident Joe Biden. K účasti na jednáních vyzval také Čínu. V Moskvě vyvolal návrh rozpaky, informovala agentura Reuters.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Můj úřad je připraven neprodleně dojednat rámec nové dohody o omezení zbraní, která nahradí Nový START, jenž vyprší v roce 2026,“ uvedl Biden u příležitosti začátku konference států, které podepsaly Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT) z roku 1970.

„Je to vážně míněné prohlášení, nebo se někdo naboural do webových stránek Bílého domu? Pokud je to opravdu vážný záměr, s kým přesně o tom hodlají jednat?“ komentoval to podle agentury Reuters zdroj z ruského ministerstva zahraničí.

Rusové na frontě pomalu postupují

Evropa

Ukažte, že se vám dá věřit alespoň v něčem

Biden během svého projevu podle agentury AFP Rusko vyzval, aby prokázalo, že je důvěryhodným partnerem, alespoň co se týče jaderné bezpečnosti, přestože „rozmetalo mírové uspořádání v Evropě brutální nevyprovokovanou agresí na Ukrajině”.

Dohodu Nový START Moskva a Washington prodloužily letos v únoru. Smlouva, původně podepsaná v Praze v roce 2009, omezuje počet nasazených jaderných hlavic i zařízení, která jsou schopna je odpálit.

Válka, která nikdy nesmí začít

Desátá konference NPT je podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese příležitostí smlouvu posílit a upravit ji vzhledem k současné situaci ve světě.

„Odstranění jaderných zbraní je jedinou zárukou, že nikdy nebudou použity,“ řekl Guterres.

Ruský prezident Vladimir Putin účastníkům konference v poselství napsal, že jaderná válka „nikdy nesmí být rozpoutána“, neboť v ní „nemůže být vítězů“.

Uvedl také, že Rusko coby smluvní strana „důsledně dodržuje literu a ducha“ NPT, citovala agentura TASS z Kremlem vydaného prohlášení.

Kdo vraždil v Olenivce? Ukrajince může očistit satelit, Rusové zvou vyšetřovatele OSN

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám