Hlavní obsah

Biden bude o situaci na Ukrajině jednat s EU i NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden bude v pátek telefonicky jednat s představiteli Kanady, Francie, Německa, Itálie, Polska, Rumunska, Británie, Evropské unie a NATO o krizi kolem Ruska a Ukrajiny. S odvoláním na kancelář kanadského premiéra Justina Trudeaua o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Leah Millis, Reuters

Prezident Joe Biden

Článek

Pokud Rusko do té doby nenapadne Ukrajinu, měl by příští týden k vyjednávacímu stolu zasednout také americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov.

Blinken podle svého mluvčího navrhl Lavrovovi na příští týden setkání v Evropě. „Rusové odpověděli s navrženými daty pro konec příštího týdne, což jsme přijali, pokud nedojde k další ruské invazi na Ukrajinu,” uvedl na twitteru mluvčí americké diplomacie Ned Price. „Pokud invazi v nadcházejících dnech podniknou, bude jasné, že to s diplomacií nikdy nemysleli vážně,” dodal.

Biden ve čtvrtek situaci kolem Ukrajiny projednával s italským premiérem Mariem Draghim, státníci v telefonátu potvrdili svůj závazek vůči suverenitě Ukrajiny a připravenost uvalit na Rusko tvrdé ekonomické sankce, pokud by svého souseda napadlo, napsal Reuters.

Navzdory opatrnému optimismu z počátku tohoto týdne napětí kolem situace na Ukrajině zatím nepolevuje a USA s dalšími státy stále varují, že ruský útok vůči jeho západnímu sousedu může přijít v řádu dnů.

Rusko neustoupilo ani o píď. Chce stažení NATO i ze střední Evropy včetně Česka

Zahraniční

Moskva záměr provést invazi nadále popírá a zveřejnila záběry, které podle ní ukazují stahování vojenské techniky od ukrajinských hranic. Západní země však tvrdí, že tam ruských vojáků a techniky dál přibývá a navíc se seskupují do bojových pozic.

Ve čtvrtek Rusko v dopise USA zopakovalo svoje bezpečnostní požadavky, chce zejména záruku, že Ukrajina nebude připuštěna do NATO, a vyžaduje odchod aliančních vojsk ze střední a východní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám