Hlavní obsah

Běžte nakupovat, apeluje na Londýňany starosta

Novinky, Daniel Drake
Londýn

Do anglických obchodů se v sobotu vydaly nakupovat tisíce obyvatel poté, co v zemi skončil lockdown. Mezi nakupujícími byl i starosta hlavního města Sadiq Khan, který vyzval obyvatele, aby nenechali obchody zkrachovat.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Předvánoční nákupy v Londýně

Článek

York, Colchester, Bournemouth – tam všude zaplavily ulice stovky lidí, kteří začali své předvánoční nákupy. Největší nákupní horečka pochopitelně nastala v Lodnýně, kde je Mekkou nakupování ulice Oxford Street.

Na nákupy vyrazil i labouristický starosta Sadiq Khan. Uvedl, že je místní podniky potřeba podpořit. „Byli svědky kolapsu mezinárodního turismu, kolapsu domácího turismu, a proto opravdu potřebují naši pomoc. Pokud nepodpoříme naše místní obchody, tak se pak nemůžeme divit, že v kombinaci s covidem-19 zavřou a lidé ztratí práci,” řekl.

Khan zároveň apeloval, aby lidé dodržovali hygienická nařízení. Většina Anglie je v tuto chvíli ve druhém nebo třetím stupni. To sice znamená, že se lidé nesmí příliš stýkat, zároveň ale otevřely obchody.

Polovina Britů nedodržovala lockdown, zjistila studie

Evropa

Na sobotu zároveň připadal letošní ročník tradičního Dne malých podniků (angl. Small Business Saturday). Právě ty jsou totiž pandemií postiženy nejvíce. Podle pojišťoven dvě třetiny drobných podnikatelů či malých obchodů musely v uplynulém půl roce alespoň na nějakou dobu zavřít.

Pandemie poznamenala i Khanovo starostování. Čtyřleté volební období mu mělo končit už letos, volby byly ale kvůli pandemii odloženy až na květen 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám