Hlavní obsah

Bezpříkladná krize ve vzájemných vztazích, píše ruský tisk

– Moskva
Právo, ama

Současná krize v moderních vztazích mezi Ruskem a Českou republikou, které byly oficiálně navázány v roce 1993, je zcela bezprecedentní, napsal ve čtvrtek ruský deník Kommersant. Upozornil, že zhoršení nastalo od roku 2014, zatímco do té doby se vztahy rozvíjely celkem dynamicky. S odvoláním na experty list zároveň tvrdí, že v české vládě nejsou „jestřábi“ tvrdě zaměření proti Rusku.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zdi a věže Kremlu v ruském hlavním městě Moskvě. Ilustrační foto

Článek

Politolog Ivan Preobraženskij míní, že příčinou současné ostré reakce Prahy je to, že se Česko dosud snažilo provozovat s Ruskem jinou politiku než například Polsko či Pobaltí. „Na rozdíl od jiných postsocialistických zemí Česko se stalo evropským státem, překonalo ekonomickou závislost a mohlo si dovolit budovat rovnoprávné vztahy s Moskvou a neorientovat se přitom na USA v oblasti bezpečnosti, tak jako Polsko či pobaltské země,“ podotkl.

Poslední dobou však tlak ze strany Ruska ve východní Evropě roste a „Rusko rozčilovala nezávislá politika,“ poznamenal. „Změna politiky Moskvy v regionu se stala katalyzátorem změny pozice Prahy.“

Oleg Soloduchin, který působil v Praze v organizaci pro ruské krajany Rossotrudničestvo, soudí, že „negativní energie ve vztazích se stupňovala a musela se dostat ven“. „Nejde o odraz hloubkové tendence veřejného mínění, ale spíše o odraz toho, jak se protiklady zahraniční politiky spojily s konfrontací domácí politiky a s napětím v době pandemie. Rusko se ukázalo jako vhodné pro vytvoření obrazu nepřítele,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám