Hlavní obsah

Berlusconimu hrozí další soud, tentokrát za uplácení senátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská prokuratura chce otevřít další proces proti bývalému premiérovi Silviu Berlusconimu. Tentokrát má jít o údajné podplacení jednoho ze senátorů za přechod k jiné politické straně. Vysocí italští politici tvrdí, že další Berlusconiho soudní problémy neohrozí vládu, v níž se nedávno pravicová Berlusconiho strana Lid svobody (PDL) spojila s Demokratickou stranou (PD).

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Ve středu odvolací soud v Miláně potvrdil Berlusconimu čtyřletý trest vězení za daňové úniky v jeho společnosti Mediaset. Berlusconi se chce odvolat k nejvyššímu soudu. [celá zpráva]

Čelí ale také dalším soudním procesům, například v kauze Rubygate, v níž jde o obžalobu ze sexuálního styku s nezletilou. Berlusconi procesy považuje za zpolitizované a v sobotu se chce se svými stoupenci zúčastnit shromáždění v Brescii. PDL akci pořádá, jak sdělila, "na obranu" Berlusconiho.

O tom, zda proti němu bude zahájeno další soudní řízení za podplacení senátora, rozhodne neapolský soudce. Podle prokuratury zaplatil expremiér po parlamentních volbách v roce 2006 senátorovi Sergiovi De Gregoriovi tři milióny eur (77 miliónů korun) za přestup z malé centristické strany Itálie hodnot k pravici. De Gregorio přiznal, že peníze přijal. Jeho krok poškodil vládu tehdejšího premiéra Romana Prodiho, která měla pouze slabou parlamentní většinu, a přispěl k pádu Prodiho vlády v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám