Hlavní obsah

Berlusconi požádá prezidenta o milost

Řím

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, který byl nedávno pravomocně odsouzen za daňové podvody, se chystá požádat prezidenta Giorgia Napolitana o milost. Ve středu to s odvoláním na jeho advokáta Piera Longa napsala agentura ANSA. Milost je pro pravicového politika poslední možností, jak se vyhnout ročnímu trestu vězení.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

„O milost se žádat bude, dříve či později,” řekl poslanec PdL a Berlusconiho právník Longo.

Prezidentská milost je pro mediálního magnáta poslední šancí, jak rozhodnutí soudu na poslední chvíli zvrátit. Berlusconi ani jeho blízcí o ni zatím nepožádali, v brzké době to ale nejspíš udělají.

Napolitano zatím není udělení milosti příliš nakloněn, ale nevyloučil ho. „Jakýkoli rozsudek a následná povinnost jeho vykonání musí být respektovány,“ uvedl prezident v úterním prohlášení.

Bývalý několikanásobný premiér, který má v italské společnosti stále silnou podporu, si má nejpozději od října odsedět v domácím vězení roční trest za daňové úniky ve společnosti Mediaset. Původní čtyřletý verdikt mu o tři čtvrtiny zkrátila amnestie z roku 2006. Proti verdiktu od počátku protestují jak Berlusconi, tak jeho spolustraníci z vládní strany Lid svobody (PdL). Tvrdí, že rozsudek je nespravedlivý a je výsledkem politicky motivovaného procesu. [celá zpráva]

Trest určený pro 76letého pravicového politika otřásl italskou politickou scénou. Berlusconi je totiž lídrem PdL, která se nyní podílí na vládě velké koalice premiéra Enrika Letty. V zemi přitom stále panují obavy, že odsouzení expremiéra může vést k rozpadu kabinetu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám