Hlavní obsah

Berlusconi oživí svoji starou stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi chce oživit a vést středopravou politickou stranu Forza Italia (Vzhůru Itálie), se kterou před 20 lety vstoupil do politiky. Hnutí se před několika lety stalo součástí pravicové koalice Lid svobody (PdL), kterou politik zápasící v poslední době s justicí vede. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Koalice Lid svobody podle něj nadále bude zastřešovat středopravé strany. "Její součástí bude i Forza Italia a obávám se, že mne vyzvou, abych stanul v jejím čele," řekl Berlusconi v rozhovoru pro italskou veřejnoprávní televizi.

Strana Forza Italia vznikla v roce 1993. Berlusconi s ní o rok později vyhrál volby a stal se poprvé premiérem země. Po pádu jeho krátkodeché vlády v prosinci politik zamířil do opozice, ve které zůstal až do roku 2001. Premiérem se pak stal ještě dvakrát. V roce 2009 se Forza Italia sloučila s Lidem svobody, jenž v posledních italských parlamentních volbách letos v únoru získal třetinu hlasů.

Podle listu La Repubblica plánuje ovšem 76letý expremiér pronásledovaný skandály předat vedení strany svojí oblíbené dceři Marině. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám