Hlavní obsah

Berlusconi může před soud, tvrdí lékaři

Milán

Zdravotní problémy bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho nejsou tak vážné, aby se nemohl zúčastnit odvolacího řízení kvůli daňovým únikům. Uvedli to soudní lékaři, kteří Berlusconiho navštívili na soukromé klinice v Miláně. Tam se Berlusconi léčí se zánětem oka a tvrdí, že kvůli tomu není schopen k soudu přijít.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Silvio Berlusconi hovoří k novinářům po soudním jednání v Miláně

Článek

Šestasedmdesátiletého Berlusconiho, který je lídrem středopravé koalice a známým mediálním magnátem, tento měsíc čeká soudních přelíčení víc. Berlusconi koncem února zabodoval v parlamentních volbách a teď bojuje o svou politickou budoucnost.

V pátek bylo odloženo soudní projednávání v takzvaném případu Rubygate, v němž si má politik vyslechnout rozsudek za pohlavní styk s nezletilou. Soud vyhověl žádosti obhajoby, ačkoliv podle prokuratury jde pouze o zdržovací taktiku. Soud byl odročen na pondělí.

V sobotu ale soud, který posuzuje obvinění z daňových úniků, poslal za Berlusconim na kliniku své lékaře. Ti ho podle agentury Reuters prohlédli a rozhodli, že problém s okem mu nebrání stanout před soudem. "Zamítli to, takže pokračujeme," potvrdil jeden z Berlusconiho právníků.

Berlusconiho soukromý lékař namítal, že zánět v levém oku, s kterým se na klinice Berlusconi léčí, mu způsobuje bolest a poruchy vidění. Verdikt soudních lékařů však znamená, že odvolací řízení může pokračovat bez ohledu na to, zda mu bude Berlusconi přítomen, či nikoliv.

Berlusconi se odvolal proti čtyřletému trestu vězení, který loni dostal za daňové podvody v souvislosti s nákupem vysílacích práv ve své televizní síti Mediaset. Berlusconi tvrdí, že je obětí justiční perzekuce, která se prý objeví pokaždé, když se "v politickém životě naší země objeví politicky složité okamžiky".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám