Hlavní obsah

Berlínské vysoké školy bojují za klima a škrtají z jídelníčku maso

Berlín

Na berlínských vysokých školách se stává tématem číslo jedna ochrana klimatu a od letošního zimního semestru se to pozná také na talířích v jídelnách a bufetech. Z jídelních lístků totiž úplně mizí maso a ryby, píše server deníku Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Od zimního semestru zmizí z jídelníčků berlínských vysokých škol maso a ryby.

Článek

„Nový stravovací koncept se vytvořil na přání studentů, kteří nás oslovovali a chtěli, aby bylo jídlo ve školních bufetech a jídelnách šetrnější ke klimatu,“ uvedla Daniela Kummleová ze studentské unie.

Od začátku zimního semestru by tak maso a ryby měly na jídelníčku tvořit jen čtyři procenta z celkového jídelního plánu. Zbytek nabídky budou vegetariánská nebo veganská jídla.

Podle Kummleové se veganské, takzvané klimatické jídlo vyrobené z čerstvých, sezonních surovin nabízí ve velkých bufetech už téměř deset let. „Toto jídlo se vyznačuje obzvláště nízkou stopou CO2,“ tvrdí.

Závodní jídelna Volkswagenu ve Wolfsburgu končí s masem

Evropa

Kromě změn stravovacích konceptů si jednotlivé školy dávají závazky a předhánějí se v termínech, do jakého data se stanou klimaticky neutrální. Například Technická univerzita v Berlíně má plán na renovaci svých budov z hlediska energetické účinnosti, aby se škola stala do roku 2045 klimaticky neutrální. Zaměstnanci školy podepsali dobrovolný závazek, že nebudou na krátké vzdálenosti během služebních cest používat leteckou dopravu.

Veganství: Zdravé stravování, nebo cesta k nemocem?

Styl

„Za poslední čtyři roky jsme téma ochrany klimatu výrazně posunuli kupředu,“ říká Hans-Ulrich Heiss, viceprezident Technické univerzity pro výuku, digitalizaci a udržitelnost. Navenek byl tento závazek podle jeho slov zvláště viditelný, když se členové vedení univerzity účastnili pátečních demonstrací nazvaných Pátek pro budoucnost.

Chci, aby lidé jedli zeleninu, řekl sprejer, který počmáral kostel v Praze

Krimi

Také slavná Humboldtova univerzita chce být do roku 2030 klimaticky neutrální, proto angažovala dva manažery, kteří vytvořili koncepci ochrany klimatu a chtějí společně se zástupci univerzit vyvinout opatření k výrazné minimalizaci emisí skleníkových plynů.

Pozadu nechce zůstat ani Svobodná univerzita Berlín (Freie Universität Berlin), která se chce stát klimaticky neutrální už v roce 2025.

Anketa

Měly by školní jídelny v Česku omezit maso?
Ano
16,3 %
Ne
83,7 %
Celkem hlasovalo 9745 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám