Hlavní obsah

Berlín a Paříž mají zodpovědnost za Evropu, řekl Macron a podepsal s Merkelovou smlouvu

Cáchy

Německo a Francie musejí mít odpovědnost za Evropu, prohlásil v úterý francouzský prezident Emmanuel Macron. Stalo se tak po slavnostní ceremonii, při níž německá kancléřka Angela Merkelová a Macron podepsali smlouvu o spolupráci a integraci. Cílem je prohloubení spolupráce obou zemí v oblastech zahraniční politiky, obrany, hospodářství nebo při integraci příhraničních regionů.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Podle Macrona obě země evropského jádra musely „ukázat cestu“. „V tomto světě a v této Evropě musí Německo a Francie přijmout zodpovědnost a ukázat cestu,“ řekl Macron.

„Obnovujeme základ našeho vztahu,“ poznamenala šéfka německé vlády v narážce na to, že podepsaná dohoda navazuje na Elysejskou smlouvu, v níž se přesně před 56 lety zavázali k těsné spolupráci svých zemí jejich tehdejší představitelé Konrad Adenauer a Charles de Gaulle.

„Myslím, že by byli hrdí na to, že ta smlouva dodnes trvá a vzkvétá,“ poznamenal Macron k dohodě z roku 1963, která byla klíčová pro poválečný vývoj německo-francouzských vztahů.

Rozšíření tehdejší smlouvy je podle Merkelové nutné, protože „žijeme ve zvláštních časech“, které vyžadují nové a rozhodnější odpovědi.

„Práce podpisem nekončí, smlouva se musí naplňovat den za dnem,“ řekla Merkelová a Macron ji doplnil: „Po smlouvě musejí následovat činy.“ Francouzský prezident se nevyhnul protestu žlutých vest ani v Cáchách. Před radnicí, kde se konala ceremonie, proti němu demonstrovala více než stovka lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám