Hlavní obsah

Bělorusové demonstrují už 50 dní, v neděli uspořádali „inauguraci Cichanouské”

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Desítky tisíc lidí se v neděli sešly na demonstraci v centru Minsku, kde se stejně jako v dalších běloruských městech již padesátý den protestovalo proti režimu Alexandra Lukašenka. Informoval o tom server Tut.by.

Foto: AP Photo/TUT.by, ČTK/AP

Bělorusové demonstrují už 50. den. Záběry z nedělních protestů v Minsku

Článek

Nedělní protestní akce se konaly pod heslem „Národní inaugurace skutečného prezidenta” – opravdovou hlavou státu je podle Lukašenkových odpůrců opoziční kandidátka v srpnových volbách Svjatlana Cichanouská.

Demonstranti reagují na Lukašenkovo nedávné uvedení do úřadu hlavy státu. Prezidentskou přísahu složil dlouholetý běloruský vůdce 23. září, přestože mnozí Bělorusové, stejně jako česká diplomacie a Evropská unie (EU), považují výsledek srpnových voleb za zfalšovaný. Za skutečnou vítězku voleb opozice považuje Cichanouskou.

Foto: AP Photo/TUT.by, ČTK/AP

Zadržení demonstranta v Minsku

V hlavním městě policie zadržela nejméně deset lidí a podle aktivistů, v celé zemi ve vazbě skončilo nejméně 53 osob, uvedla agentura Reuters.

V Minsku dnes protestní průvod prošel mimo jiné po okružní třídě Mašerava. Podle agentury AFP se na demonstraci sešlo zhruba 50 tisíc lidí, běloruský analytik Franak Viačorka hovoří o dvojnásobném počtu. Někteří skandovali heslo „Svjata (Svjatlana Cichanouská - pozn. red) je prezidentka”.

Foto: AP Photo/TUT.by, ČTK/AP

Lidé se v neděli opět sešli před pomníkem vojáků padlých ve druhé světové válce. Proti zfalšovaným volbám se v Bělorusku demonstruje již 50 dní.

Na videu serveru Tut.by je vidět, jak se dav rozestoupil, aby nechal projet sanitku. Řidič směrem k demonstrantům ukázal gesto „V”, které se stalo jedním ze symbolů protestů proti Lukašenkovi.

Foto: Belapan, Reuters

Zásah bezpečnostních složek v Grodnu (Hrodnu). Policista stříká pepřový sprej na neozbrojeného muže, který se zastal zadržované demonstrantky.

Lidé demonstrovali také v dalších běloruských městech. V Gomelu (Homelu) či Mogilevu (Mahiljovu) na východě země podle agentury AFP policie protestující rozháněla slzným plynem a zábleskovými granáty. Podle agentury DPA se objevily informace i o nasazení vodních děl.

Policie zasahovala také proti demonstrantům v Grodnu (Hrodnu). Bezpečnostní složky zadržely několik desítek lidí. Před policejní stanicí se shromáždilo několik občanů, kteří se dožadovali informací o svých blízkých. Demonstrovalo se také v Soligorsku (Salihorsku)

Video: Demonstrace v Soligorsku (Salihorsku)

Při sobotních protestech ve vazbě podle běloruského ministerstva vnitra skončilo 150 osob. Úřady uvedly, že 116 z nich zůstane ve vazbě až do soudního projednání možného porušení zákona.

Lukašenkův režim pokračuje v potlačování protestů

Evropa

Mezi sobotními zadrženými jsou převážně ženy, které se účastnily ženské protestní akce. Podle médií demonstrantky násilně odváděli a nutili nastupovat do mikrobusů příslušníci bezpečnostních oddílů bez jakéhokoli označení.

Česko neuznává legitimitu prezidentských voleb v Bělorusku, v nichž se za vítěze prohlásil dlouholetý vládce země Alexander Lukašenko.

Lukašenkova inaugurace není legitimní, řekl šéf české diplomacie

Evropa

„Volby v Bělorusku neproběhly svobodně a férově. Proto nejsou jejich výsledky legitimní, proto není legitimní ani inaugurace Alexandra Lukašenka. Běloruská občanská společnost má plnou podporu Česka. Bělorusové si zaslouží svobodu,“ napsal šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Inaugurace pro Lukašenkovo šesté funkční období se odehrála bez ohledu na masové protesty, které v zemi propukly v reakci na nestandardní průběh voleb.

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly v neděli 9. srpna. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Lukašenka, které oznámily oficiální orgány. Výsledky považuje za zfalšované. Opozice předpokládá, že kandidátka ve skutečnosti získala minimálně 70 procent hlasů.

Foto: Belapan, Reuters

V Grodnu (Hrodnu) bezpečnostní složky proti mírumilovnému protestu agresivně zakročily.

Prvních pět dní policie proti protestujícím brutálním způsobem zasahovala za použití obušků, zábleskových granátů, gumových projektilů a místy i ostré střelby. Zadrženy byly tisíce lidí, včetně náhodných kolemjdoucích. Úřady potvrdily několik mrtvých.

Později úřady nechaly demonstracím volnější průběh, ale v posledních dnech opět přitvrdily. Do jisté doby nezasahovaly proti ženám, které stojí v čele aktuálních protestů. Tento postoj se však v posledních dnech změnil.

Sankce Evropské unie proti představitelům běloruského režimu blokuje Kypr.

Reklama

Související články

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních...

Výběr článků

Načítám