Hlavní obsah

Běloruský novinář zadržený po vynuceném přistání v Minsku je v domácím vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský opoziční novinář Roman Pratasevič a jeho partnerka, Ruska Sofija Sapegaová, kteří byli v květnu zadrženi v Bělorusku po vynuceném přistání boeingu letecké společnosti Ryanair v Minsku, byli přemístěni z vězeňské vazby do domácího vězení. Ruské redakci BBC to v pátek řekli jejich rodiče.

Foto: Stringer, Reuters

Běloruský opoziční bloger Raman Pratasevič

Článek

Pratasevič je nyní sám v nájemním bytě v Minsku, sdělil novinářům jeho otec Dzmitryj Pratasevič. Podle jeho informací obvinění proti synovi ani proti Sapegaové stažena nebyla. Uvedl, že bližší informace nemá a že přemístění do domácího vězení není podle jeho názoru velkým posunem.

„Moc radost z toho nemáme. Advokát nekomunikuje, úřady nekomunikují. Zlepšily se pro ně sice podmínky pobytu, jinak ale není jasné, co bude dál,” uvedl Dzmitryj Pratasevič.

Cítím se dobře a k ničemu mě nenutí, říká zadržený Pratasevič na nových záběrech

Evropa

Také Sapegaová nyní pobývá v minském nájemním bytě, ovšem v jiném než její partner, uvedl její nevlastní otec Sergej Dudič. Upřesnil, že zpráva o jejím přesunu ho šokovala. Nechtěl komentovat, zda byla obvinění proti jeho nevlastní dceři stažena, a to kvůli obavám, že by jí mohla jeho vyjádření uškodit. Sapegaovou rodiče ve čtvrtek navštívili.

Pratasevič, bývalý hlavní redaktor nezávislého informačního kanálu Nexta, a studentka Sapegaová byli zadrženi 23. května poté, co běloruské úřady přiměly komerční let společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu, kterým oba cestovali, k přistání v Minsku.

Bělorusko donutilo letadlo Ryanairu přistát. Vyslalo i stíhačku

Evropa

Západ označil toto jednání za „pirátství” a zareagoval sankcemi, včetně zákazu letů běloruských aerolinek či doporučení vyhnout se vzdušnému prostoru Běloruska.

Potrestejme Bělorusko, shodli se lídři EU. Chtějí omezit přelety i spojení

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám