Hlavní obsah

Cítím se dobře a k ničemu mě nenutí, říká zadržený Pratasevič na nových záběrech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Zadržovaný běloruský novinář Roman Pratasevič, který byl uvězněn v Minsku po vynuceném přistání boeingu Ryanairu letícího z Atén do Vilniusu, se v pondělí objevil na tiskové konferenci, kde uvedl, že se cítí dobře a nebyl bit. Uvedl také, že předchozí rozhovory pro média poskytl dobrovolně. Opozice to označila za další vystoupení pod tlakem.

Roman Pratasevič se objevil na tiskové konferenciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Mohu upřímně říci, že se v rámci vyšetřování neudělaly žádné dohody,“ říká Pratasevič.

„Moje přítomnost na všech těch akcích včetně této byla dobrovolná stejně jako rozhovor, který jsem dal panu Markovovi (z běloruské televize). Nikdo mě nenutil. A nikdo mě dokonce nenutil plně spolupracovat při vyšetřování,“ dodává.

Zadržený Pratasevič v slzách přiznal respekt k Lukašenkovi, ruce měl zraněné

Evropa

Pratasevič sedící mezi několika lidmi, z nichž dva jsou v uniformách, se ve videu opět přiznává, že chápe, čeho se dopustil, když zveřejňoval obrázky lidí zbitých při zásazích proti demonstrantům a když informoval o opozičních akcích: „Chápu škody, které jsem způsobil nejen státním orgánům, ale také zemi. Nyní chci všemi svými silami napravit situaci.“

Po pauze pak dodává: „Ještě mohu dodat, že vím, co lidé píší na internetu, dali mi číst výňatky z kanálů na Telegramu (sociální síť , pozn. red.), a vím, že mě mnoho lidí vidí skoro jako zrádce. Ale víte, mám čisté svědomí.“

Musíme počkat, až Bělorusové vyjdou do ulic z hladu, řekl vězněný novinář Pratasevič

Evropa

Představitelé opozice i toto vystoupení na tiskové konferenci odmítli jako vynucené. Poradce opoziční vůdkyně Svjatlany Cichaunovské Franak Viačorka napsal na Twitteru: „Toto není tisková konference, ale scéna z Kafky nebo Orwella. Tito lidé ve vojenských uniformách ospravedlňují únos letadla bojem proti terorismu a ochranou hranic. Litva a Polsko jsou obviněné z podvratných akcí.“

„Bez ohledu na to, co (Pratasevič) říká, nezapomeňte, že je rukojmí. A režim ho používá jako trofej,“ dodal. Pratasevič se už přiznal, že chtěl svrhnout režim prezidenta Alexandra Lukašenka.

Dnes jsem měla obhájit diplomku a líbat se s Romou, píše Pratasevičova přítelkyně z vazby

Evropa

Viačorka připomněl i slova zadržovaného novináře, kdy řekl: „Jsem v pořádku. Nejsme rukojmí, ale moji rodiče jsou rukojmí. Moji rodiče jsou využiti politiky. Mohou se domů v bezpečí vrátit.”

Pratasevičovi rodiče žijí v exilu v Polsku, bojí se o syna a kritizují brutalitu režimu.

Pratasevič se 23. května vracel z dovolené v Řecku do Vilniusu. Let z Atén běloruské úřady donutily k přistání v Minsku, kde zatkli Prataseviče a jeho přítelkyni.

Letecké pirátství, reaguje Ryanair na nucené přistání svého boeingu v Minsku

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám