Hlavní obsah

Belgickému vrahovi povolili eutanazii, nemůže potlačit sexuální puzení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Soud v Belgii v pondělí povolil na doživotí odsouzenému vrahovi a sexuálně motivovanému násilníkovi ukončit život. Frank Van Den Bleeken žádal o eutanazii, protože nemohl překonat své silné sexuální puzení, úřady mu odmítly poskytnout požadovanou péči a on duševně trpěl. O právo ukončit svůj život bojoval u soudu tři roky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V posledních letech ho zkoumalo několik lékařů a psychologů a jejich závěrem je, že nepředstavitelně trpí,“ uvedl v belgické televizi Van Den Bleekenův právní zástupce Jos Vander Velpen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je to první soudní rozhodnutí o eutanazii na odsouzeném od jejího zavedení před 12 lety.

Dnes zhruba padesátiletého Van Den Bleekena poslali za znásilnění a vraždu do vězení před téměř 30 roky. Podle něj mu stát neposkytl adekvátní pomoc. „Když lidé spáchají sexuální zločin, pomozte jim s tím něco udělat. To, že je jenom zavřete, to nikomu nepomůže – ani tomu jedinci, ani společnosti, ani obětem,“ prohlásil odsouzený už dříve.

Podle AFP žádal Van Den Bleeken bez úspěchu léčbu na specializované klinice v Nizozemsku, což úřady počátkem letošním roku zamítly. Na otevření podobného zařízení v Belgii, které se má uskutečnit ještě letos, údajně čekat nechce.

Server BBC upozornil, že Van Den Bleeken požádal o eutanazii v roce 2011 s tím, že mentálně trpí. Agentury vůbec nezmiňují, zda byl Van Den Bleeken vykastrován, v Belgii se nicméně chemické kastrace provádí. Ani tento zákrok však někdy sexuální pud zcela nepotlačí.

Počet případů eutanazie v Belgii od jejího zavedení v roce 2002 každý rok roste a několik jich vyvolalo spory.
V lednu 2013 to byl případ 45letých hluchých dvojčat Marka a Eddyho Verbessemových, kteří se rozhodli ji podstoupit, když se od lékařů dozvěděli, že kvůli zděděné vadě také brzy oslepnou.
V říjnu pak podstoupil eutanazii transsexuál Nathan Verhelst kvůli nevydařeným operacím.
Eutanazii povolují podle serveru Wikipedia zákony v Nizozemsku, Belgii, Lucembursku, Švýcarsku, Estonsku, Albánii a v amerických státech Washington, Oregon a Montana. V příštím roce ji budou moci provádět také v kanadské provincii Québec.
V Belgii neexistuje trest smrti.

Anketa

Umožnili byste duševně trpícím sexuálním delikventům eutanazii?
Ano
91,3 %
Ne
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6231 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám