Hlavní obsah

Během hodiny naprší 40 litrů na metr čtvereční, varují němečtí meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Německá meteorologická služba vydala ve čtvrtek nejvyšší možné varování před extrémně silnými bouřkami, které zasáhnou především Bavorsko. Podle serveru týdeníku Focus by se na východě mohly dokonce objevit supercely s tornádem.

Foto: Vassilis Triandafyllou, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Na jihu Německa se vyskytuje rozhraní mezi teplou a studenou vzduchovou hmotou. Přehřátý zemský povrch má navíc zesilující účinky. Výsledkem jsou silné bouřky, které doprovází extrémní lijáky.

Meteorologové počítají, že by během hodiny mělo spadnout až 40 litrů na metr čtvereční. Hrozí proto zaplavení budov a rozvodnění některých toků.

Extrémní nebezpečí platí ve čtyřech krajích. Meteorologové zesílili výstrahu před bouřkami

Počasí

Spolu s extrémními lijáky by měl bouře provázet také silný vítr, který bude dosahovat v nárazech 80 km/h, a padat by měly velké kroupy.

Pás nebezpečných bouřek půjde od historického města Freiburg im Breisgau v Bádensku-Württembersku přes celé Bavorsko až po Sasko a východ Braniborska. Extrémně silné bouře zasáhnou také Česko a Rakousko.

Reklama

Výběr článků

Načítám