Hlavní obsah

Babiš bagatelizuje význam smrtícího ruského útoku, pozastavují se v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nešlo o akt státního terorismu, to znamená, že Rusko neútočilo na Českou republiku, ale na zboží obchodníka se zbraněmi. Těmito slovy popsal premiér Andrej Babiš (ANO) útok na muniční sklad ve Vrběticích v roce 2014, při kterém zemřeli dva lidé. Jeho výrok zaznamenala také zahraniční média.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 19.4.2021

Článek

Nad vyjádřením se pozastavil server například EUobserver.

„Česká vláda bagatelizuje význam smrtícího ruského útoku na sklad zbraní ve Vrběticích v roce 2014,“ napsal jako reakci na Babišova slova.

Server také upozornil na fakt, že „proruský prezident Miloš Zeman se k incidentu vůbec nevyjádřil“.

Byl to útok na zboží, ne akt státního terorismu, prohlásil Babiš k Vrběticím

Domácí

Vrátil se také k rozpačité reakci vicepremiéra a současného ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD). Ten podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella při jednání ministrů zahraniční států EU nepožádal o koordinovaný přístup.

Hamáček nežádal o konkrétní opatření

Hamáček tuto informaci o chvíli později vyvrátil se slovy, že požádal o projevení solidarity. „Požádal o projevení solidarity, ale nežádal o specifická opatření,“ uvedl webu nejmenovaný diplomat a dodal, že „zdravý rozum není v Evropě běžnou praxí“.

Poslanci v usnesení odsoudili „terorismus ruských jednotek”

Domácí

Babišovo vyjádření ve velkém přebrala ruská média. Státní televize RT i agentura TASS na svém webu uklidnily čtenáře slovy, že Rusko na Českou republiku podle premiéra Babiše nezaútočilo. Politologové pro celostátní deník Izvestija uvedli, že se vrací studená válka.

Česká vláda v sobotu oznámila, že se rozhodla vyhostit 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, kteří byli identifikováni jako ruští zpravodajci. Jednalo se o reakci na zjištění, že do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 měla být zapojena ruská tajná služba GRU.

Reakce Kremlu: Česko se svými nepředvídatelnými akcemi chce podobat USA

Evropa

Policie v souvislosti s podezřením pátrá po Alexandru Miškinovi a Anatoliji Čepigovi. Ruských agentech, kteří měli v roce 2018 novičokem otrávit v britském Salisbury dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji.

Rusko na vyhoštění pracovníků své ambasády reagovalo vyhoštěním 20 českých diplomatů z Moskvy. Zapojení tajné služby do výbuchu muničního skladu odmítá a vyhoštění svých diplomatů považuje za nepřátelský akt ze strany České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám