Hlavní obsah

Austrálii se i před zrušením kontraktu francouzské ponorky líbily, výrobce chce odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská firma Naval Group bude po Austrálii požadovat odškodné za zrušený kontrakt na dodávku ponorek, protože se Canberra rozhodla získat jaderné ponorky od USA. S požadavkem přišel ředitel firmy Eric Pommellet. Austrálie ještě pár hodin před anulováním objednávky dala najevo spokojenost s výkony francouzské ponorky. Podle Pommelleta je australské rozhodnutí ryze politické.

Foto: Chief Petty Officer Joshua Karst, ČTK/AP

Francouzská jaderná ponorka FNS Amethyste (S605) v Temži.

Článek

Naval Group měl dodat Austrálii dvanáct dieselelektrických ponorek nové třídy Attack, které jsou schopné urazit až 33 tisíc kilometrů.

Vývoj se však zdržoval, protože šlo o nový typ ponorek odvozený od jaderné třídy Barracuda. Cena navíc vzrostla na 56 miliard eur z původních necelých 40 miliard.

To Pommellet v listu Le Figaro vysvětlil tím, že Canberra zvýšila počet objednaných podmořských člunů z osmi na dvanáct.

Bude Británie bránit Tchaj-wan před Čínou? USA, Austrálie a Spojené království ustavily nový pakt

Svět

Rozhodnutí o zrušení kontraktu podle ředitele Naval Group přišlo jako blesk z čistého nebe.

„Rozhodnutí bylo oznámeno bez jakékoli předzvěsti s neuvěřitelnou brutalitou. Nedostali jsme žádné varování, že jsme se stali plánem B po plánu se Spojenými státy a Spojeným královstvím,“ uvedl Pommellet.

Austrálie si jaderné ponorky pořídí v rámci nově ustaveného trilaterálního paktu AUKUS, který uzavřela s Washingtonem a Londýnem. Pořízení jaderných ponorek bylo oznámeno 15. září současně se zveřejněním informace o vzniku paktu.

Austrálie byla do poslední chvíle spokojena

Rozhodnutí bylo o to překvapivější, že australská armáda jen pár hodin před odstoupením od smlouvy oznámila, že je extrémně spokojená s francouzskými ponorkami.

„Ve stejný den, kdy (americký) prezident Biden a (australský) premiér Morrison přišli s ohlášením (nového paktu), dostalo ministerstvo obrany a Naval Group oficiální dopis s oficiálním razítkem od australského námořnictva,“ uvedl mluvčí francouzského ministerstva obrany Hervé Grandjean.

Francie kvůli ztrátě zakázky na ponorky povolává z USA a Austrálie velvyslance

Zahraniční

Dodal, že v něm Austrálie dávala najevo spokojenost s postupem vývoje ponorek, který vázl.

Australský admirál, který dohlížel na projekt, napsal v listu Francii, že „byl mimořádně spokojen s výkonem francouzské ponorky, který byl excelentní“: Což jasně znamená, že jsme se posunuli do další fáze kontraktu.“

„Na všech světlech svítila zelená,“ potvrdil Pommellet. „Ráno 15. srpna jsme dostali oficiální dopis, který nás informoval, že australská vláda přijala naši nabídku i technická řešení.“ Stačilo už jen podepsat smlouvu.

Politické rozhodnutí

Australská vláda odeslání dopisu potvrdila, ale snižovala jeho význam, šlo prý jen o vyhodnocení postupu plnění projektu. V té době už byla rozhodnuta pořídit si jaderné ponorky, přičemž jejich technologii dostane od USA.

Zřejmě by šlo o plány už provozovaných ponorek, které by se vyráběly v Adelaide.

Francouzské ponorky třídy Attack se teprve vyvíjejí, jde o upravenou verzi jaderné ponorky Barracuda/Suffren s konvenčním pohonem, protože Austrálie je bezjaderná země, která nemá ani jednu jadernou elektrárnu.

Australský premiér nevídanou roztržku s Francií moc neuklidnil: Vaše ponorky se nám nehodí

Svět

Jaderné ponorky jsou však nejen tišší, ale mají kvůli pohonu takřka neomezený rádius.

Francie však vyrábí nejen dieselelektrické ponorky, ale také ponorky s jaderným pohonem, které má její námořnictvo ve výzbroji.

Nově zařazuje do výzbroje šest jaderných ponorek Barracuda a letos oznámila zahájení vývoje nových jaderných ponorek typu SNLE 3G, které by měly nahradit stávající jaderné ponorky třídy Triomphant.

Proto Pommellet označil australské rozhodnutí jako ryze politické. Dodal, že z něj navíc neplyne, kdy Austrálie nové ponorky získá, a jediným potvrzeným faktem je to, že jsou jaderné. Ponorky třídy Attack měly být v provozu za deset let.

Reklama

Výběr článků

Načítám