Hlavní obsah

Atentátníka z Petrohradu před časem vyhostili z Turecka, uvedl tamní činitel

– Ankara

Turecký činitel ve středu agentuře Reuters sdělil, že atentátník z petrohradského metra Akbaržon Džalilov navštívil před časem Turecko. S podobnou informací už agentura přišla před časem. Právě přes Turecko se radikálové dostávali do Sýrie, zda to byl i případ Džalilova, však není jasné. Džalilov 3. dubna odpálil bombu v petrohradském metru, zemřel on sám i 14 dalších lidí. Poslední oběť přibyla ve středu.

Foto: Reuters

Atentátník Akbaržon Akramdžanovič Džalilov na fotografii z průkazu.

Článek

Nejmenovaný turecký činitel podle agentury Reuters uvedl, že Džalilov přijel v roce 2015 do Turecka. Turecké úřady měly „podezření kvůli některým jeho kontaktům”, ale nezasáhly, protože nedělal nic ilegálního a nebyly důkazy, že by chystal něco špatného.

Loni v prosinci přesto Turecko Džalilova vyhostilo. „Tato osoba byla v prosinci 2016 poslána pryč z Turecka, když porušila předpisy o vízech a pobytu. Dostal pokutu, úřady ho deportovaly a zakázaly mu další vstup do země,“ dodal zdroj.

Vyjádření činitele koresponduje se staršími informacemi agentury Reuters, že Džalilov navštívil Turecko. Opíraly o výpovědi dvou lidí, kteří Džalilova znali.

První zdroj uvedl, že Džalilov přijel v roce 2015 do Turecka. Slyšel to prý od kuchařů v suši baru, kde Džalilov pracoval. Kuchaři údajně uvedli, že jim Džaliliov řekl, že „v Turecku jsou dobrá místa a věci tady v Petrohradě se nevyvíjejí dobře“.

Druhý zdroj uvedl, že od Džalilova věděl, že jel do Turecka. Odcestoval tam prý v listopadu 2015, údajně za svým strýcem Chasanem Kučkarovem, který byl v Antalyi. Strýc agentuře Reuters potvrdil, že byl v Turecku, ale odejel odtamtud už v září 2015. Netušil, že za ním Džalilov jede.

Říkalo se, že jel do Sýrie

Oba zdroje uvedly, že mezi lidmi, s nimiž Džalilov v Petrohradu pracoval, i jeho známými v rodném Oši, se říkalo, že jel do Sýrie. Ani jeden ale nebyl schopen potvrdit, že tam skutečně byl.

Zatím nebylo známo, kde byl Džalilov, který se přistěhoval do Petrohradu v roce 2011, od konce roku 2015 do začátku letošního roku. Několik lidí, kteří ho znali, řeklo, že v té době jim zmizel z očí. Objevil se až letos, když tento etnický Uzbek s ruským pasem v únoru navštívil rodný Oš v Kyrgyzstánu.

Džalilov odpálil bombu v petrohradském metru 3. dubna. Ve středu ruská média uvedla, že v petrohradské nemocnici zemřel další z lidí, kteří byli zraněni při výbuchu podomácku zhotovené bomby. Čtyřicetiletý muž skonal okolo půlnoci na jednotce intenzivní péče. Počet obětí tak stoupl na 14.

V léčebných zařízeních zůstává podle serveru Newsru.com 51 z celkem 102 zraněných. Třináct obětí útoku bylo mezitím pohřbeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám